V sedmi volilni enoti, v volilnem okraju Ruše, se za mesto poslanca na listi stranke DeSUS poteguje Srečko Felix Krope. V zadnjem tednu pred državnozborskimi volitvami smo mu zastavili deset vprašanj. Enak seznam vprašanj smo posredovali kandidatom za poslance vseh strank in list, katerih kandidati se potegujejo za vstop v državni zbor. Omejili smo se na kandidate znotraj sedme in osme volilne enote.

Zakaj ste se poleg svoje zaposlitve odločili za kandidaturo poslanca?

Kot sem že nekajkrat pojasnil, delujem v DeSUS kot upokojenec. Lansko leto sem dopolnil 10 let upokojitve. Zato upokojence in tiste, ki bodo to šele postali, zelo razumem in menim, da s svojim znanjem lahko prispevam k boljšemu stanju vseh generacij. Delovanje stranke DeSUS ni usmerjena na obdobje od rojstva do smrti, ampak še korak pred rojstvom in korak po smrti. Zavzemam se za ustvarjanje ustreznih pogojev in razmer za ustvarjanje družine, skrb za izobraževanje, delo, zaposlitev mladih. Po smrti pa je naša skrb tudi za vdovske pokojnine.

V primeru, da boste izvoljeni, ali nameravate svoj čas v celoti nameniti poslanski funkciji?

Delo v poslanski skupini zahteva človeka in pol in se je treba posvečati tako svojemu delu v DZ, delu z volivci in skrbeti za dobro komunikacijo znotraj lastne stranke. Ob tej popolni zaposlitvi bom moral v času trajanja poslanske funkcije opustiti dosedanje dejavnosti, ki jih opravljam v okviru različnih fakultet.

Kako nameravate sodelovati z drugimi političnimi in strokovnimi deležniki?

Sodelovanje z drugimi deležniki zame ne predstavlja težave, saj sem že v dosedanjem času sodeloval z različnimi deležniki na različnih področjih svojega delovanja. Osebno menim, da je po izvolitvi in pred vstopom v dvorano parlamenta pustiti barve svojih strank pred vhodom in imeti v v parlamentu pred seboj programe, ki zagotavljajo naše dostojno življenje, razvoj države, zagotavljanje ustreznih pogojev za mlade, za kmetovalce skratka, za vse naše prebivalstvo v Sloveniji.

Kakšen je vaš odnos z Univerzo v Mariboru in drugimi institucijami v Mariboru?

Moj odnos do Univerze v Mariboru je specifičen že zaradi dejstva, da delujem v okviru fakultete, ki je članica naše univerze. Gre za pomemben dejavnik razvoja, znanosti in tudi prihodnosti v naši regiji. Veliko je vprašanj s področja našega družbenega življenja in preveč upoštevamo mnenja ali trditev političnih opcij, ne pa znanosti. Znanost je nujna za naš nadaljnji razvoj naše regije, v tem pogledu je naša univerza pomemben dejavnik. Z naše univerze je izšlo veliko strokovnjakov, znanstvenikov, ki so žal, bolj znani na tujem kot pa doma.  Univerza nam velikokrat daje znanstvene in strokovne odgovore na različna vprašanja, vendar smo očitno nekoliko naglušni na te glasove.

Koliko izkušenj imate z delom v politiki?

V stranki DeSUS sem aktiven od leta 2017, od takrat sem tudi član OO DeSUS Selnica ob Dravi in hkrati tudi član Društva upokojencev Selnica ob Dravi. Mogoče se tudi kdo sprašuje, zakaj kandidiram v 4. VO, če pa stanujem in živim v Mariboru. Odgovor je zelo preprost. Selnica ob Dravi je moj rojstni kraj, po končani osnovni šoli sem iz rojstnega kraja odšel v Ljubljano na šolanje. Doma nas je bilo devet otrok in preprosto, ni bilo kruha za vse na domači zemlji. Sedaj, ko sem upokojen, se v ta moj kraj vračam in tam delujem.

Nimam veliko izkušenj v politiki, čeprav sem ves aktivni čas svojega dela deloval v okviru državne uprave. Bil sem tudi svetovalec ministra, svetovalec vlade, mogoče tudi to, kaj šteje. Malo let v politiki jemljem kot prednost, ne kot slabost. Torej nimam težav glede tega, da bi moral kaj »pozabiti«, zlasti na stari način delovanja politike, ampak sem usmerjen naprej, v prihodnost.

Ali podpirate sprejetje posebnega zakona za razvoj Maribora kot središča V kohezijske regije?

Zagotovo to podpiram. Razlogov je veliko. Ravno danes sem se udeležil predstavitve rektorja UM, kjer je tekla beseda s tega področja. Nujnost, ki jo moramo izvesti.

Ali podpirate decentralizacijo in selitev sedežev nekaterih državnih institucij v Maribor?

Decentralizacijo podpiram. V preteklosti je bilo že nekaj neuspelih poskusov prenosa sedeža ministrstva v Maribor, ki ni bil ravno uspešna. Prenosa sedežev državnih institucij v Maribor je nujnost za nadaljnjo uravnoteženost delovanja državnih institucij. Zagotovo bodo boljši učinki, kot sedaj.

Ali podpirate zdravstveno reformo, ki bo zagotovila javno objavo čakalnih vrst in bo v ospredje postavila pacienta?

Zdravstvena reforma je nujna. Vendar je treba pristopiti na znanstveni način. Dosedanji poskusi so bili izvedeni s prevelikim vplivom politike ne pa stroke.

Ali podpirate energetsko neodvisnost Slovenije tudi za ceno povišanja cen energentov?

Podpiram energetsko neodvisnost Slovenije, vendar ne za vsako ceno.

Ali podpirate reformo socialne zakonodaje z uvedbo enotnega temeljnega dohodka?

V debati o prihodnosti UTD se torej sprašujemo o tem kakšne so njegove dimenzije, kakšen vpliv bo imel na finančno varnost posameznikov in ali res omogoča večjo inovativnost in konkurenčnost posameznika. Nekateri trdijo, da UTD opušča idejo, da morajo biti dohodki skladni z družbenimi zaslugami posameznika, koncept UTD vidijo, kot dajanje denarja brez obveznosti in posledično podpiranje brezdelja. Drugi so mnenja, da daje možnost bogatim, da postanejo še bogatejši. Potrebno bo nameniti več časa in primerjati kakšne so prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti.