Potem ko se je včeraj zvečer ob 19.00 uri iztekel rok za vložitev kandidatur za novembrske lokalne volitve, je jasno, da se za mesto župana v Mestni občini Maribor potegujejo:

Boštjan Klun (Socialni demokrati – SD)

Nekdanji radijski in televizijski voditelj (oddaji E+ in Polnočni klub), danes komunikator. Po rodu Primorec, ki že 12 let živi v Mariboru, kjer je med drugim služboval kot strokovnjak za komuniciranje z javnostjo v več volilnih kampanjah županskih kandidatov različnih političnih pripadnosti. Trenutno je zaposlen v podjetju Klun komunikacije njegove žene Ane Klun.

Saša Arsenovič (Andrej Brvar in skupina volivcev)

Pred zasedbo županskega položaja je bil Arsenovič med Mariborčani znan kot podjetnik z več gostinskimi lokali v starem mestnem jedru. H kandidaturi ga je nagovarjalo več strank, po prigovarjanju skupine znanih Mariborčanov pa je leta 2018 vstopil v mestno politiko. Je nekdanji teniški igralec, po izobrazbi pravnik, ki se je usmeril v gostinstvo.

Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope)

Poznamo ga kot mestnega svetnika in predsednika Stranke mladih – Zeleni Evrope, ki se je med drugim zavzemal za uporabo hitre ceste skozi Maribor brez vinjete, bil pa je tudi pobudnik projekta zasaditve potomk Stare trte v Seulu in Pjongjangu. V preteklosti je deloval kot študentski funkcionar na Univerzi v Mariboru in ŠOUM-u, zaposlen je na Zavodu za mladinsko popotništvo, hkrati pa je tudi predsednik Popotniškega združenja Slovenije.

Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti – LPR)

Profesorica sociologije in zgodovine, bila je direktorica Študentskih domov, štirikrat je bila izvoljena v mariborski mestni svet, v prejšnjem mandatu je bila poslanka v državnem zboru. Deluje kot prostovoljka pri Zvezi prijateljev mladine, v prostem času se rada odpravi na Pohorje in se ukvarja z več športi.

Vojko Flis (Gibanje Svoboda)

Do spomladi lani je vodil UKC Maribor, po izteku štiriletnega mandata pa se ni odločil za ponovno kandidaturo in se je umaknil iz te ustanove tudi kot žilni kirurg. Aktivno je bil vključen v delovanje skupin, ki so se ukvarjale z ukrepi v času pandemije covid-19. V lanskem letu je prevzel vodenje Kirurškega sanatorija Rožna dolina v Ljubljani, enega največjih zasebnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v državi, kjer opravlja kirurške posege. Je vodja mednarodnega projekta HosmartAI – robot v zdravstvu, v okviru katerega humanoidno robotko Frido testirajo v bolnišničnem okolju UKC Maribor.

Dejan Kaloh (Slovenska demokratska stranka – SDS)

Kaloh, univerzitetni diplomirani pravnik z znanstvenim magisterijem,  je od leta 2018 poslanec SDS-a v državnem zboru, pred tem je bil strokovni sodelavec v poslanski skupini in svetovalec ministra za notranje zadeve. Vodenje mariborskega mestnega odbora SDS je prevzel marca 2019. Je veliki ljubitelj športa in navdušen pohodnik. Slovenijo je prehodil po njeni najdaljši diagonali, od Hodoša do Sečovelj, v rekordnih osmih dnevih.

Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije)

V času slovenskega osamosvajanja je bil zaposlen v policiji kot kriminalist z aktivno vlogo v osamosvojitveni vojni. Za mariborskega župana je bil izvoljen v letih 2006 in 2010, s tem, da je moral svoj drugi mandat po uličnih protestih leta 2012, ki jih je sprožila postavitev radarjev na cestah, predčasno končati. Za župana je znova kandidiral leta 2014, ko ga je v drugem krogu premagal Andrej Fištravec, na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 pa je v drugem krogu moral priznati premoč aktualnemu mariborskemu županu Saši Arsenoviču. Deloval je tudi v državnem svetu, v tretji vladi Janeza Janše je bil državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Nina Beyokol (Piratska stranka Slovenije – pirati)

37-letna filozofinja in profesorica angleščine ter podpredsednica Piratske stranke. Pravi, da ji jezik v sami osnovi pomeni orodje za sporazumevanje, predvsem pa ga vidi kot umetnost komunikacije.

Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev)

Za mesto župana se je potegoval že na prejšnjih volitvah, osem let sedi v mariborskem mestnem svetu, sicer pa je inženir prometa in viden član Mariborske kolesarske mreže. Je tudi predsednik Liste kolesarjev in pešcev in aktivni posameznik v lokalni skupnosti.

Bernard Memon (Nova Slovenija – krščanski demokrati – NSi)

Od leta 2020 je direktor mariborskega zavoda za zaposlovanje, mestni svetnik, v NSi pa predsednik mestnega odbora Maribor. Po poklicu je diplomirani inženir medicinske radiologije, zaključil je tudi magistrski študij s področja upravnega prava in menedžmenta v javni upravi. Delovne izkušnje si je nabiral kot svetovalec poslanske skupine NSi v državnem zboru, v generalnem carinskem uradu, ministrstvu za obrambo in vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo)

Zadnja štiri leta je bil mestni svetnik in sprva tudi del koalicije župana Saše Arsenoviča, a je kmalu postal eden najglasnejših kritikov županove ekipe na sejah mestnega sveta, kjer je predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih. Listo je kot takratni predsednik mariborskega mladinskega sveta ustanovil tik pred lokalnimi volitvami leta 2018. Že takrat je kandidiral za župana in zbral 1,16 odstotka glasov, s čimer se je uvrstil na 12. mesto med skupno 18 kandidati.

Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda – SSN)

Mariborski varuh okolja in nekdanji mestni svetnik. Je upokojeni mehanik za tirna vozila, ki je med Mariborčani zaradi pobiranja smeti znan predvsem kot okoljevarstvenik. Prepričan je, da je z opozarjanjem na nepravilnosti spremenil odnos do okolja v mestu.

Vladimir Šega (Levica)

Vladimir Šega je predsednik Združenja svetov delavcev Slovenije in predstavnik sveta delavcev Dravskih elektrarn Maribor (DEM), od leta 2018 pa tudi eden od dveh predstavnikov Levice v 45-članskem mariborskem mestnem svetu. Med drugim je pobudnik participativnega proračuna in eden od producentov Festivala Lent.

Miha Recek (Slovenska ljudska stranka in Naša dežela)

Samostojni mestni svetnik, pred tem član svetniške skupine Liste kolesarjev in pešcev. Zaradi katastrofalne cestne infrastrukture in ignorance vodilnih odločil za protestno sajenje rož v najbolj degradiranih predelih mariborske občine. Na letošnjih državnozborskih volitvah se je na listi stranke Naša dežela potegoval za mesto poslanca.

Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika – SAK)

Samooklicani borec za pravice živali z rančem v Melju in ustanovitelj ter predsednik Združenja varnih hiš Slovenije. Javnosti je znan kot ustanovitelj t.i. Živalske policije in maratonski plavalec za dobrodelne namene, med drugim je leta 2014 skušal med Železniškim mostom in Studenško brvjo v Dravi plavati 48 ur, a mu podvig ni uspel.

Kaj pa vi veste o kandidatih za naslednjega župana v Mariboru?  Prosim posredujte nam informacije o njihovem delu in življenju, ki jih bomo vključili v končni dosje kandidatov.