V osmi volilni enoti, v volilnem okraju Pesnica, se za mesto poslanca na listi stranke Gibanje Svoboda poteguje Darko Krajnc. V zadnjem tednu pred državnozborskimi volitvami smo mu zastavili deset vprašanj. Enak seznam vprašanj smo posredovali kandidatom za poslance vseh strank in list, katerih kandidati se potegujejo za vstop v državni zbor. Omejili smo se na kandidate znotraj sedme in osme volilne enote.

Zakaj ste se poleg svoje zaposlitve odločili za kandidaturo poslanca?

Ker sem aktiven družbeno kritičen državljan in ker pri delu z ljudmi v medgeneracijskem centru, pa tudi nasploh, opažam, da naša družba postaja duševno bolna. Pogrezamo se v spiralo nestrpnosti in sovraštva vseh vrst. Slednje je rezultat brezsramnega vodenja politike in države v stilu, kdor se ne strinja z nami, ga je treba diskreditirati, uničiti. Delijo nas, da lažje vladajo. V oči bode tudi brezsramno lomastenje po vseh institucijah in siromašenje javnih financ s korupcijskimi škandali, žal brez sodnih (pravičnih) epilogov.

V primeru, da boste izvoljeni, ali nameravate svoj čas v celoti nameniti poslanski funkciji?

Seveda. Nisem polovičar, vsake stvari se lotim resno in z vso odgovornostjo.

Kako nameravate sodelovati z drugimi političnimi in strokovnimi deležniki?

S tistimi, ki so sposobni spoštljive komunikacije in soočenja argumentov, ni težko sodelovati in je smiselno. Z nekom, ki ves čas žali, deli in hkrati podaljšuje dobo sistemu brez odgovornosti, pa težko.

Kakšen je vaš odnos z Univerzo v Mariboru in drugimi institucijami v Mariboru?

Direktnega osebnega odnosa z Univerzo trenutno nimam. Sem pa kot prvi predsednik Študentske organizacije Slovenije v preteklosti dobro sodeloval z univerzami, strokovnimi združenji in drugimi organizacijami. Kot rojen Mariborčan imam do mesta, v katerem sem dokončal tudi srednjo šolo (SKSMŠ), posebno naklonjenost. Ker sem odprt in nekonflikten, nimam težav navezati sodelovanj.

Koliko izkušenj imate z delom v politiki?

Osem let sem vodil neparlamentarno stranko SMS – ZELENI, deset let sem bil občinski svetnik v Šentilju. Kandidiral sem na različnih volitvah in sodeloval v soočenjih, predelal veliko vsebin, še posebej v času nastopa na predsedniških volitvah 2007, ko mi je s svojim znanjem pomagalo veliko uglednih strokovnjakov z različnih področij, iz sveta politike pa moj politični vzornik dr. France Bučar. Pri Evropskih Zelenih sem bil v svetu predsednikov in član odbora Dialog vzhod – zahod.

Ali podpirate sprejetje posebnega zakona za razvoj Maribora kot središča vzhodne kohezijske regije?

Če je Ljubljana središče zahodne kohezijske regije, je logično, da mora biti Maribor središče vzhodne kohezijske regije.

Ali podpirate decentralizacijo in selitev sedežev nekaterih državnih institucij v Maribor?

Seveda, saj smo pretirano centralizirani, in v času digitalizacije ter boljših prometnih povezav to ne bi smelo biti težava. Smiselno je že v prehodnem obdobju, dokler ne dobimo pokrajin. Drugače pa podpiram čimprejšnjo regionalizacijo in uravnoteženo sestavo pokrajin. Jasno je, da mora imeti vsaka regija središče, in da to postanejo večja mesta, a se potem ne sme dogajati centralizacija znotraj regij.

Ali podpirate zdravstveno reformo, ki bo zagotovila javno objavo čakalnih vrst in bo v ospredje postavila pacienta?

Da. Potrebujemo preglednost in ureditev čakalnih vrst. Informatizacija na tem področju šepa.

Ali podpirate energetsko neodvisnost Slovenije tudi za ceno povišanja cen energentov?

Na dolgi rok je energetska neodvisnost zmagovalna strategija, enako velja za prehransko samozadostnost. Ti dve sta, ob še virih čiste pitne vode in zdravega življenjskega okolja, lahko naš garant in konkurenčna prednost v prihodnosti.

Ali podpirate reformo socialne zakonodaje z uvedbo enotnega temeljnega dohodka?

O smiselni ureditvi UTD smo s podobno mislečimi in različnimi strokovnjaki naslavljali javnost že pred skoraj petnajstimi leti. Mehanizem mora biti stimulativen. A očitno za kaj takega ljudje potrebujemo višjo stopnjo zavedanja, kot je znal povedati nekdanji predsednik države, v času, ko je vodil Gibanje za pravičnost in razvoj, in se podpisoval kot ‘Janez D’.