Se morate na šefov klic med dopustom javiti ali ne?

Uredništvo , 26.07.23 ob 03:30

Pred vami morje, v eni roki koktejl, v drugi pa telefon, na katerem se nenadoma izpiše delodajalčevo ime. Se morate med dopustom na njegov klic javiti ali odgovoriti na njegova sporočila?

Se morate na šefov klic med dopustom javiti ali ne?

Naj vas že takoj pomirimo – zakonodaja je jasna, na delodajalčev klic se vam (razen v redkih izjemnih primerih) ni potrebno javiti. Pa vendar v času, ko smo preko elektronskih naprav dosegljivi vselej in vsepovsod, še posebej poleti, vseeno ostaja aktualno vprašanje, če smo se dolžni delodajalcu v času dopusta javiti. Poglejmo si odgovor …

Odgovor je v pogodbi o zaposlitvi

Ko z delodajalcem sklenete pogodbo o zaposlitvi, to pomeni vašo obvezo, da natančno določeno število ur časa v dnevu namenite delu in delodajalcu – takrat ste mu na voljo, skladno z navodili pa ste vključeni v delovni proces.

V tem času morate biti delodajalcu na voljo tudi preko vnaprej dogovorjenih načinov komunikacije, kar v današnjem času gotovo zajema odgovarjanje na klice ter mobilna oziroma elektronska sporočila. Če vaše delo vključuje nadure in so te ustrezno plačane, ste se dolžni odzvati tudi takrat.

PREBERITE ŠE: TOP ŠIHT: Prosta delovna mesta najbolj iskanih poklicev trenutno

Hkrati s tem pa pogodba o zaposlitvi jasno predvideva tudi dopust. Letni dopust je pravica delavca, ki mu torej zakonsko pripada in je namenjena temu, da se delavec spočije, pri čemer pa je povsem izključen iz delovnega procesa – posledično mu ni potrebno izpolnjevati del in nalog iz delovnega razmerja, hkrati pa v tem času ni pod nadzorom ali navodili delodajalca.

To pa pomeni tudi, da se mu na klice in druge pozive delodajalca ni potrebno odzivati. Slednje seveda ne velja le za dopust, ampak praviloma tudi za vsako bolniško odsotnost ter vikende oziroma dneve, ko skladno s pogodbo o zaposlitvi ne delate.

Vseeno je potrebno opomniti, da za tiste, ki prejemajo dodatek za stalno pripravljenost ali imajo odzivnost na delodajalčeve pozive kako drugače opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi, zgoraj zapisano ne velja oziroma se morajo o tem z delodajalcem individualno pogovoriti.

Ponekod se delavcu ni potrebno javljati na telefon že po koncu delovnega časa

Ponekod se na pozive delodajalca delavci niso dolžni odzvati tudi med samim delovnim tednom po preteku delovnega časa, kar pomeni, da lahko po koncu delovnega časa brez slabe vesti izklopijo službeni telefon in zaprejo službeni računalnik ter vse do naslednjega jutra pozabijo na delovne naloge, ki jih čakajo. Tovrstne zakonodaje v Sloveniji (še) ni, a si jo je mogoče skladno s tujimi trendi v prihodnosti obetati …

Ste tudi vi delodajalec?

Ste morebiti prav vi, ki sedaj prebirate ta članek, delodajalec, ki je iz zanimanja pokukal, kaj vse v članku piše? Potem naj bo ta prispevek namig za vas, da to poletje svojih zaposlenih na dopustu ne motite, temveč jim pustite, da svoj zaslužen počitek užijejo v miru.