Vse od izbruha pandemije smo priča izjemnemu porastu dela od doma. Številni zaposleni so se znašli pred računalniki v svojih domovih, medtem ko so nekateri poslovni prostori ostali prazni.

Pandemija je pospešila uvedbo dela na daljavo in ustvarila nov normalen način dela za številne zaposlene. Toda ali je bila to le začasna sprememba ali pa je to trajna sprememba delovnih navad? Je delo od doma danes torej še aktualno ali ne?

Več kot polovica svetovnih podjetij omogoča delo na daljavo

Nedavno poročilo o stanju dela na daljavo kaže, da 56 % globalnih podjetij dovoljuje delo od doma, medtem ko je 16 % podjetij organiziranih v celoti na daljavo. Po drugi strani pa 44 % globalnih podjetij dela na daljavo sploh ne dovoljuje.

Delo od doma je postalo vse bolj priljubljeno, pri čemer približno 62 % zaposlenih med 22. in 65. letom starosti pravi, da vsaj občasno delajo od doma.

PREBERITE ŠE: TOP ŠIHT: Vrnite se z dopusta na teh 11 prostih delovnih mest uspešnih štajerskih podjetij

Je delo na daljavo pred pandemijo sploh obstajalo?

Zanimiva statistika kaže, da je število zaposlenih, ki so delali od doma pred pandemijo, znašalo 30 %, medtem ko se je po pandemiji to število povečalo na 48 %. Gre za skoraj 60-odstotno povečanje, kar kaže na močan vpliv pandemije na delovne navade.

Prednosti in izzivi dela na daljavo?

Delo od doma ima svoje prednosti in izzive. Ena od študij je pokazala, da bi več kot polovica zaposlenih v vladi in korporacijah želela delati od doma vsaj tri dni na teden. Kar 62 % zaposlenih je med pandemijo pričakovalo, da jim bodo delodajalci omogočili delo od doma tudi po koncu pandemije.

Hkrati pa 80 % zaposlenih na daljavo razmišlja o tem, da bi zapustilo svoje trenutno delovno mesto in našlo delo, ki bolj poudarja skrb za duševno zdravje zaposlenih.

Delo na daljavo je pogostejše v mestih z visokimi dohodki, kjer to omogočata tehnološki napredek in hitri internet.

Večina zaposlenih na daljavo si izbere to obliko dela zaradi svobode in prilagodljivosti, ki jo prinaša. Medtem ko 11 % strokovnjakov za trženje navaja željo po več potovanjih kot glavni razlog za delo na daljavo, je 65 % ustvarjalcev kot glavni razlog navedlo svobodo in prilagodljivost pri delu.

Številni zaposleni se prav tako srečujejo z izzivi dela na daljavo. Skoraj polovica zaposlenih meni, da bi lahko bila orodja za upravljanje dela na daljavo boljša, saj bi olajšala njihovo delo.

Kljub vsemu pa se pojavi skrb glede zmanjšane produktivnosti pri delu na daljavo, 82 % vodij oddaljenih ekip je namreč zaradi tega problema precej zaskrbljenih …

Pa Slovenija?

Tudi v Sloveniji nam delo na daljavo ni povsem tuje, številni zaposlitveni portali pa pri iskanju prostih delovnih mest ponujajo tudi možnost filtriranja prostih delovnih mest po tem, ali omogočajo delo od doma ali ne.

Tu in tam je mogoče najti celo podjetje, ki ponuja delo na daljavo v obsegu celotnega delovnega tedna, številni delodajalci pa delo na daljavo ponujajo kot ugodnost za zaposlene, pri čemer omogočajo le kak dan ali občasno delo na daljavo.