Pogosto je ženskam prepuščena odgovornost za kontracepcijo, pri čemer mnogi moški kot opravičilo navajajo pomanjkanje “priročnih” moških kontracepcijskih metod, kot so na primer hormonske tabletke.

Tradicionalne metode moške kontracepcije že dolgo vključujejo vzdržnost, nevaginalni izliv, kondome in vasektomijo, pri čemer zadnji dve predstavljata fizične metode preprečevanja dostopa sperme do mesta oploditve. Kljub temu zanesljive metode za moško kontracepcijo niso vedno reverzibilne, predvsem edina zanesljiva metoda, vasektomija, niti ni temu namenjena.

Tradicionalne metode moške kontracepcije

Čeprav teoretično učinkovita, ne celiba ne kastracija nista praktični kontracepcijski metodi. Periodična vzdržnost oziroma omejevanje spolnih odnosov na “varne” dni, ima visoko učinkovitost, če se pravila dosledno upoštevajo, vendar se stopnje neuspeha strmo dvignejo ob kršenju pravil. Ta brezplačna metoda, ki ne zahteva uporabe pripomočkov, uporablja več kot 40 milijonov parov po svetu za načrtovanje družine. Kljub svoji inherentni varnosti ima omejeno sprejemljivost zaradi nizke zanesljivosti, neprilagodljivosti in vpliva na spontanost spolnosti.

Prekinitev je metoda, kjer se spolni odnos zaključi z izlivom zunaj nožnice. Nekoč glavna metoda kontracepcije je brezplačna in zahteva spretnost ter samokontrolo, kar omejuje njeno zanesljivost. Tipična stopnja neuspeha je 18-22%. Čeprav je razmeroma učinkovita ni povsem zanesljiva, saj “predizliv” ali predsemenska tekočina tudi vsebuje semenčice, ki lahko privedejo v zanositev. Tradicionalno so se uporabljale tudi druge spolne prakse, kot so masturbacija, oralni in analni spolni odnos, namerna anejakulacija ter retrogradna ejakulacija, da bi se izognili zanositvi.

Kondomi so že stoletja priljubljena metoda kontracepcije za več kot 50 milijonov parov. Zagotavljajo varno, poceni in široko dostopno kontracepcijo z malo stranskimi učinki. V primeru alergije na lateks so na voljo alternativni materiali, kot so poliuretan ali naravna membrana. Stopnje uspešnosti kondomov so zmerno visoke. Kljub estetskim pomanjkljivostim, ki vplivajo na užitek med spolnim odnosom, so še vedno priljubljeni. Lateks kondomi so občutljivi na poškodbe, zato jih je treba skrbno uporabljati in shranjevati.

Vazektomija je kirurški poseg, namenjen trajni preprečitvi sposobnosti moškega za oploditev, pri katerem se opravi prerezanje semenovoda v predelu mošnje. Po posegu se rana zašije s samorazgradljivimi šivi, ki omogočajo hitro celjenje. Vazektomijo se izvede obojestransko, po posegu pa se priporoča zaščiten spolni odnos z drugimi kontracepcijskimi metodami, dokler se ne potrdi uspešnosti posega. Postopek se izvaja na željo posameznika za učinkovito kontracepcijo in je trajno ireverzibilen. Zakon dovoljuje vazektomijo pri moških, starejših od 35 let, pri mlajših pa le izjemoma.

Moderne metode moške kontracepcije

Učinkovitost, varnost, preprostost in sprejemljivost vazektomije kaže, da bi bila reverzibilna metoda blokade semenskih vodov privlačna možnost moške kontracepcije. Kljub obetavnim začetnim ugotovitvam je tehnika reverzibilne vazektomije z injekcijami polimerov pokazala manjšo učinkovitost kot tradicionalna vazektomija. Na injekcijo hidrogela v semenska voda, ki bi le-ta zamašila in onemogočila prehod semenčic, bo potrebno počakati, da bodo klinične študije in regulativne odobritve zaključene.

Že dolgo je znano, da lahko tudi kratkotrajno povišanje temperature testisov zavira zorenje semenčic, medtem ko lahko vztrajno povišanje prispeva k moški neplodnosti. Visoko inovativen eksperimentalni pristop je injekcija nanodelcev železovega oksida, ki se kopičijo v testisu, kjer jih je mogoče aktivirati z zunanjim izmeničnim magnetnim poljem za ustvarjanje segrevanja testisov; vendar pa je treba še dokazati varno klinično uporabo, zlasti reverzibilnost.

Cepivo za prekinitev plodnosti pri moških že dolgo buri zanimanje. Sperma ima posebnosti znotraj zaščitenega dela semenčnih vodov, ki se imenuje adluminalni prostor, in te posebnosti ostanejo prisotne po obdobju, ko imunski sistem razvije toleranco do lastnih celic. To pojasnjuje, zakaj sperma lahko povzroči avtoimunske odzive. Avtoimunost sperme lahko prispeva k težavam pri zanositvi in se pojavlja pri približno 7% neplodnih moških, ki sicer niso bolni zaradi vnetja mod oziroma orhitisom. Obstajajo poskusi ustvarjanja cepiva proti spermijem, ki bi ciljalo na antigene, vključene v proces oploditve, vendar te še niso bile preizkušene pri ljudeh.

Kontracepcijsko cepivo, ki je delovalo na zelo podoben način, je uporabljalo sintetični progesteron za zaustavitev proizvodnje spermijev in sintetični testosteron za ublažitev neželenih učinkov. Injekcije so se izkazale za izjemno učinkovite in to podobno učinkovitosti ženske tabletke, ampak so bile nadaljne raziskave prekinjene predčasno, saj so menili, da bi bili hormonski stranski učinki za moške nesprejemljivi.

Med stranskimi učinki so bili akne, glavoboli, utrujenost in spremembe v spolni zmošnosti, torej enaki stranski učinki kot pri hormonskih tabletah za ženske. Kako resni ali hudi so ti stranski učinki, se različno ocenjuje med različnimi raziskovalci in samimi moškimi. 75% udeležencev študije je bilo zadovoljnih, da nadaljuje kljub stranskim učinkom; to je verjetno primerljivo s situacijo pri ženskah, ki prenehajo uporabljati hormonsko kontracepcijo zaradi stranskih učinkov.

Razvile pa so se različne vrste “moških tablet”. Zgodnja različica je vsebovala samo sintetični progesteron in zahtevala vsadek za sproščanje testosterona ter ublažitev neželenih učinkov. Nedavno so v ZDA nekatere moške peroralne kontracepcijske tablete uspešno prestale zgodnje preizkuse. Te so povzročile upad hormonov za proizvodnjo spermijev, pri čemer so se pojavili nekateri stranski učinki, kot so akne, utrujenost in glavoboli. Kljub temu noben udeleženec ni prekinil preskusa zaradi stranskih učinkov.

V 20. stoletju je bila tržena raznovrstna skupina reverzibilnih in visoko zanesljivih ženskih hormonskih kontracepcijskih metod. Da bi moškim omogočili enakomernejšo delitev bremen in koristi načrtovanja družine, morajo biti na voljo učinkovitejše reverzibilne metode moške kontracepcije.