Slovenski rokometaši napeto tekmo proti švedskim rokometašem zaključili z zmago.

Rokometaše Slovenije je po zmagi nad Poljsko na Evropskem prvenstvu danes čakal veliko težji preizkus, t.j. tekmica in (so)gostiteljica turnirja Švedska, ki spada v krog favoritov za medalje.

Slovenija je imela na tekmi s Poljsko še precej rezerv v napadu. Igralci so se že na začetku tekme zavedali, da bo precej težje priti do dveh točk. Dvorana Scandinavium v Göteborgu, ki sprejme okoli 12 tisoč gledalcev, je bila več ali manj razprodana.

Najbolj čustveno je tekmo verjetno doživljal švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ, ki se je odločil, da poseže po prvi zamenjavi igralcev. Na položaju desnega krila je Gašperja Marguča zamenjal Mario Šoštarič.

Prvi polčas

V prvem polčasu so Slovenci po zaostanku z 2:0 odgovorili s tremi zaporednimi zadetki Jureta Dolenca (2:3). Igra je bila nato izenačena, Dolenc je s svojim četrtim golom poskrbel za novo izenačenje (5:5). Ko je zadel še Blaž Janc, je Slovenija spet imela gol prednosti (5:6). Slovenija je pri izidu 6:7 najprej zapravila napad za povišanje vodstva, a z dobro obrambo so prišli do žoge. Vratar Klemen Ferlin je streljal na prazna švedska vrata in zadel za + 2 (6:8). To je njegov prvi reprezentančni gol na 30. nastopu za slovensko izbrano vrsto. Po uspešno izvedeni sedemmetrovki Deana Bombača je Slovenija v 23. minuti vodila za 3 (6:9). Švedska je z dvema goloma znižala zaostanek (8:9). Bombač je poskrbel za novih +2 (8:10). Daniel Pettersson je uspešno zaključil protinapad Švedske (9:10). Po še eni napaki Slovenije, je Švedska ob koncu prvega polčasa imela napad za izenačenje, a ga ni izkoristila.

Drugi polčas

Slovenija je drugi polčas začela z zadetkom (9:11). Švedi so v prvih nekaj minutah neutrudno enačili rezultat (13:13). V 41 minuti je Dolenec po izvrstni asistenci Niku Henigmanu Slovenijo popeljal do novega vodstva (13:14). Pri Sloveniji je bi še naprej razpoložen Bombač, s svojim četrtim golom je poskrbel za +2 Slovenije (13:15). V 46. minuti so Švedi po napaki Dolenca spet popolnoma ujeli varovance Ljubomira Vranješa (16:16). Dolenec se je za napako odkupil v 48. minuti, ko je še šestič zatresel švedsko mrežo (16:17). Po dvojnem vodenju švedskega rokometaša, je Slovenija uspešno zaključila napad za povišanje vodstva, zadel je Borut Mačkovšek (16:18).

Bombač je v 51. minuti s projektilom poskrbel za +2 (17:19). V 53. minuti je Bombač poslal dolgo podajo Mačkovšku, ki je kronal napad z golom (18:20). Švedi so v 57. minuti zapravili napad z igralcem več, Slovenija napada ni unovčila, Ferlin pa je z odlično obrambo preprečil novo izenačenje (19:20). Tekma se je zaključila s sedemmetrovko, zadel je Dolenc in Slovenijo popeljal do zmage (19:21).