Risi so udarno začeli tekmo, takoj pritisnili in hitro je bilo nevarno pred japonskimi vrati. Slovenske napade je presekala izključitev Tadeja Čimžarja ob koncu šeste minute. Tedaj je prvič moral posredovati Gašper Krošelj. Razmeroma brez večjih težav so se Slovenci ubranili ob igralcu manj na ledu, a le tri sekunde po vrnitvi Čimžarja na led se je domača mreža zatresla.

Japonci napadli 

Juširoh Hirano je ploščico popeljal v napadalno tretjino. Med dvema slovenskima hokejistoma mu jo je uspelo zadržati in jo poslati na levo stran do Šoga Nakadžime, ki mu jo je hitro vrnil na modro črto. Hirano je sprožil z razdalje, Krošelj je posredoval, a odbil le do osamljenega Nakadžime, ki je ploščico pospravil za njegov hrbet.

Takoj zatem so risi zapretili, a se je v japonskih vratih razigral Jutaka Fukufudži. Veteran, ki je nekaj tekem odigral tudi za Los Angeles Kingse, se je predvsem izkazal ob dveh slovenskih “powerplayih”, ko so sicer gostitelji sprožili na njegova vrata številne strele, toda po prvih 20 minutah je ohranil mrežo nedotaknjeno. Tik pred koncem se je lepa priložnost na drugi strani v protinapadu ponudila Kenti Takagiju, toda Krošelj je uspešno posredoval.

Dimna petarda pred koncem druge tretjine

Že po devetih sekundah druge tretjine si je dvominutno kazen prislužil Žiga Jeglič, a so se risi brez težav ubranili. Vmes je moral na kazensko klop za deset minut še Robert Sabolič, slovenski napadi pa so bili vse pogostejši in nevarnejši. Praktično je bil celo drugo tretjino enosmeren promet proti japonskim vratom. Ko je bil v 26. minuti izključen Hiroto Sato, se je japonska mreža – prvič na jeseniškem turnirju – le zatresla.

Po dobre pol minute igre z igralcem več je Janu Urbasu za Krošljevimi vrati ploščico prepustil Blaž Gregorc. Slovenski kapetan si je nato izmenjal dvojno podajo s Kenom Ograjenškom, zatem s ploščico silovito zadrsal v napadalno tretjino, mojstrsko na levi strani preigral Takagija in Šinjo Janadorija, za piko na i imenitni akciji pa ploščico z močnim udarcem spravil pod prečko. Slovenija si je priigrala še številne lepe priložnosti, a je do konca druge tretjine ostalo pri 1:1. Tretjina se je sicer zaradi dimne petarde, ki je na led priletela s tribun, končala minuto in pol predčasno.

Zmaga Slovencev v zadnji tretjini

Na polovici zadnje tretjine, v 46 minuti, so Slovenci vendarle zadeli še en gol in dobili prednost z 2:1, nato pa zadeli še tretji gol v 48 minuti (3:1). V 58 minuti so Slovenci zadeli še v prazen japonski gol (4:1) in pokazali svojo premoč. Japonci so udarili nazaj z zadetkom (4:2), Slovenci pa so jim vrnili še s petim golom (5:2), nato pa v 60 minuti še z enim golom (6:2).

Z zmago nad Japonsko si je Slovenija priigrala nastop na odločilnem kvalifikacijskem turnirju z gostiteljico Norveško, Dansko in Južno Korejo. V Peking, ki bo olimpijske igre gostil čez dve leti, se bo uvrstil le zmagovalec četveroboja, ki se bo odvil med 27. in 30. avgustom.