Najprej se je, za konec, NK Mariboru v soboto proti Bravu zgodil šport. Vsaj tako je v nedeljo sam razlagal Zlatko Zahović, športni direktor vijoličastih. Komentiral je odstop trenerja Darka Milaniča. Nato je odšel še sam. Tako po naših informacijah kot pisanju Ekipe24 je po 4606 dneh odstop ponudil sam, šestčlanski odbor pa se je nato sinoči pogovarjal le še o pogojih njegovega odhoda. Zahović je sicer imel pogodbo s klubom do leta 2024, po poročanju Večera pa v skladu z njo, kot je razbrati iz registrov njegovega s.p., okoli 20 tisoč evrov mesečno.

»Na gosposki način«

Ekipa 24 piše, da je Zahović svoj odhod iz kluba po dolgoletnem uspešnem sodelovanju predlagal kar sam, vpletene strani pa so prišle do dogovora, kako se raziti na čim bolj gosposki način. Več kot očitno pa poti nazaj ni več, končuje se ena največjih zgodb z zgodovini slovenskega klubskega nogometa, manjkajo le še neizbežne formalnosti.

Osem državnih naslov, petkrat Evropa

Zlatko Zahović, ki je v Ljudski vrt prišel 1. avgusta 2007, dve leti po koncu profesionalne kariere, ko je bil star 36 let, je z vijoličastimi osvojil osem državnih naslovov (le trikrat se mu je primerilo, da Maribor ni bil prvak), štiri pokalne in superpokalne lovorike, krona pa so bili evropski uspehi: Ljudski vrt je v Zahovićevi eri trikrat spremljal ligo Evropa (2011, 2012 in 2013, zadnjič celo v leto 2014, ko je Maribor prezimil v Evropi) ter dvakrat v ligi prvakov (2014, 2017).

Razlogi za odhod

Uradni razlogi sicer še niso znani, vendar očitni so najprej športne narave, saj se vijoličasti dve leti zapored niso uvrstili v evropska tekmovanja, jeseni so prvič v Zahovićevi eri in komaj drugič v zgodovini slovenskega pokala izpadli še pred pomladjo, v prvenstvu pa spet začeli izgubljati stik z vrhom, ko doma niso zabili Taboru (0:0), nato izgubili v Celju (0:2), kjer prvič po dveh letih in pol Maribor v prvenstvu na dveh zaporednih tekmah ni zabil, v soboto pa še izgubili doma z Bravom (1:2) ob protestih viol, ki so zmetale papirnate premije, po tekmi pa imele pogovor z nekaterimi igralci pred vzhodno tribuno.

Toda razloge je najti tudi v Zahovićem stilu vodenje, ki je ob prinašanju uspehov imelo tudi drugačno plat, s katerim si je prislužil suspenze tako v evropskih tekmovanjih kot na slovenskih tleh. V nedeljo je dejal, da zanj sicer Oliver Bogatinov ni kandidat za glavnega trenerja in da bo vodstvo kluba izbralo novega trenerja, kar se je včeraj tudi zgodilo, ko je Bogatinov postal pomočnik dolgoletnega pomočnika Saše Gajserja.

Spomnimo pa, da bo NK Maribor prav konec letošnjega leta, 12. decembra, praznoval šestdeseto obletnico nastanka kluba. Zahović, ki sicer v vijoličastem dresu nikdar ni zaigral, a je zato njegov član še vedno lani najboljši strelec prvenstva Luka Zahović, bo zapisan v zgodovini z verjetno največjimi črkami.