Evropska nogometna zveza (Uefa) je na videokonferenci z vsemi 55 članicami potrdila odločitev, da so zaradi pandemije novega koronavirusa vse reprezentančne tekme, ki so bile na sporedu do konca junija, preložene za nedoločen čas. Prav tako so do nadaljnjega prekinjena tudi klubska tekmovanja, vključno z ligo prvakov in evropsko ligo.

Kar zadeva reprezentančni nogomet, preložitev vključuje tekme “play-offa” za eno leto prestavljeno moško evropsko prvenstvo in tudi kvalifikacijske tekme za žensko EP 2021. Slovenke bi do takrat sicer morale igrati tekmi doma z Estonijo 10. aprila, 14. aprila pa v gosteh z Rusijo.

Izbranci Matjaža Keka pa so že ostali brez marčevskih prijateljskih preizkušenj proti Turčiji in Albaniji, prav tako pa tudi vsaj za zdaj ne bo prijateljskega spektakla s Portugalsko, ki bi moral biti ob 100-letnici Nogometne zveze Slovenije 31. maja v Ljubljani.

Posledično bo več fleksibilnosti za klubski nogomet, tudi kar zadeva licenciranje in finančni “fair play”. “Izvršni odbor podpira predlog, da se da članicam več časa za licenčne postopke, dokler pač ne bo na novo definiranih Uefinih klubskih tekmovanj za novo sezono,” so pri Uefi zapisali v sporočilu za javnost.

“Zaradi negotovosti, ki jo povzroča pandemija, se je IO odločil tudi, da prestavi tudi tiste licenčne postopke, ki se nanašajo na pripravo klubov na finančni ‘fair play’,” so še dodali pri Uefi.

V klubskem nogometu so sicer po poročanju nemške državne televizije ZDF in britanskega časnika Guardian sprejeli odločitev, da sta tako liga prvakov kot evropska liga, ki sta v fazi osmine finala, prekinjeni do najmanj julija. S tem naj bi domačim prvenstvom omogočili, da se končajo do konca junija, če bo to mogoče. Evropski tekmovanji pa bi se po poročanju nekaterih medijev posledično končali avgusta. A za zdaj to še ni potrjeno.

Tako kot tudi ni še znana usoda slovenske lige. “Obstajajo različne možnosti glede nadaljevanja evropskih klubskih tekmovanj in pričetka naslednje sezone, kar seveda vpliva tudi na zaključek tekmovanj v Sloveniji. Trenutno je zato še prezgodaj ugibati, kdaj bi se lahko sezona nadaljevala, saj je spremenljivk preveč. Naredili bomo vse, da prvenstvo končamo na igrišču, če bodo le možnosti. Scenariji obstajajo, vendar vse ob svojem času,” je po Uefinem sestanku povedal generalni sekretar NZS Martin Koželj.

Vprašanje prestopov igralcev, nekateri so namreč že dogovorjeni za 1. julija, ostaja odprto

S tem se ukvarja delovna skupina Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Ob tem je Uefa sporočila, da so odpovedali tudi zaključni turnir EP do 17 let, ki bi moralo biti maja. EP do 19 let, ki je julija, pa so preložili za nedoločen čas, tako kot tudi kvalifikacije za SP do 20 let.

V ženskem nogometu so odpovedali julijsko EP do 19 let ter prestavili EP do 17 let in kvalifikacije za SP do 17 let.