Nogometaši Kopra so zmagovalci letošnjega slovenskega superpokala. Pokalni prvaki so na Bonifiki po streljanju enajstmetrovk premagali državnega prvaka Maribor s 3:2 (0:0, 0:0). Koprčani so osvojili svojo drugo superpokalno lovoriko.
Koprčani so v svoje vitrine pospravili prvo letošnjo lovoriko. Na Bonifiki so pokalni zmagovalci v superpokalnem obračunu premagali državne prvake iz Maribora. Za Primorce je to druga lovorika po sezoni 2010/11, Koper se je za superpokal boril še leta 2007, takrat so bili boljši Domžalčani. Mariborčani pa ostajajo pri petih lovorikah za superpokal, niso pa nadaljevali uspešnega niza zadnjih treh let.
“Noge niso bile težke, bilo je pa vroče. Tekmo je bilo treba odigrati. Hujše bi bilo, če bi igrali ob petih popoldan. Ni bilo energije, predvsem v glavi. Vratarji so se dobro pripravili, to je loterija. Mi smo razočarani, ker igramo za lovorike,” je po tekmi povedal mariborski obrambni igralec Mitja Viler.
Obe ekipi igrali z najmočnejšo postavo
Oba trenerja, Ante Šimundža na mariborski in Rodolfo Vanoli na koprski strani, sta od prve minute na zelenico poslala svoje najboljše posameznike, pri domačih je na klopi začel le strelec četrtkovega edinega gola v kvalifikacijah za evropsko ligo proti islandskemu Vikingurju Matej Pučko.
V uvodnih minutah so žogo več imeli v svojih nogah Štajerci, vendar je bil nevaren le Agim Ibraimi v sedmi minuti, ko je le ogrel dlani Vasje Simčiča. Igra se je nato preselila med oba kazenska prostora, naslednji strel so gledalci videli v 21. minuti, ko je Dare Vršič meril mimo leve vratnice.
Kanarčki so po 25 minutah igre prevzeli pobudo, v 34. minuti pa dvakrat preizkusili Jasmina Handanovića. Najprej je z razdalje sprožil Domen Črnigoj, mariborski vratar je žogo odbil, nekaj sekund kasneje je streljal še Josip Ivančić, Handanović je bil na mestu. Dve minuti kasneje je po podaji s kota je Goran Galešić našel Damirja Hadžića, ta je meril z glavo, ampak prek gola. Za konec prvega polčasa sta za Maribor sprožila še Mitja Viler in Ibraimi, vendar neuspešno.
Začetek drugega dela je bil bolj v ritmih Kopra. V 54. minuti je do gola malo zmanjkalo Domnu Črnigoju, ki se je po nezbranosti mariborske obrambe sam znašel na daljši vratnici. Vmes si je minuto kasneje prostor za strel na drugi strani pripravil Marcos Tavares, vendar je bil Simčič pripravljen. V 58. minuti so Koprčani lepo kombinirali, žogo dostavili Daliborju Radujku, ki je z roba kazenskega prostora meril previsoko.
Igra se je razživela, v 63. minuti pa je Ibraimi nevarno podal z desne strani, a je žoga zletela mimo vseh mariborskih glav. V 74. minuti je Ivica Guberac meril natančno v roke Handanovića, na drugi strani pa Ibraimi močno prek gola.
Šest minut pred koncem rednega dela je Petar Stojanović z desne podal na daljšo vratnico, do strela je prišel Mitja Viler, vendar je žogo odbil eden od Koprčanov. Štajerci so pritisnili in oblegali gol domačih, kar ni obrodilo sadov in sledile so enajstmetrovke.
Prvo enajstmetrovko je za Koper v drugi seriji zapravil Mitja Lotrič, v tretji za Maribor Dare Vršič, v četrti je Ibraimi žogo poslal v prečko, Marko Krivičić čez gol, nato je Simčič ubranil strel Vasja Simčič, Galešić pa prav tako ni premagal Handanovića. Aleksander Rajčević je v šesti seriji zadel vratnico, Matej Palčič pa je poskrbel za veselje v Kopru.
STA