Darko Milanič je sedel na najbolj vroči stol v slovenskem nogometu, kakor ga je pred časom označil športni direktor Zlatko Zahović, in rekel, da bo povedal le eno stvar. »Po moje je prišel trenutek, ko to moram narediti. Pred par trenutki sem direktorju naznanil, da dajem odstop. Izredno ponosen sem, kar sem doživel v klubu. Čutim se odgovornega, ne pa krivega.« Ni prvič letos, da ponuja odstop. Ponudil ga je že jeseni po zmagi nad Taborom. Ko je toliko kritik in tako negativna atmosfera, je ocenil, da je očitno bolje, da gre. »Verjamem, da bi pozitivne spremembe dale moštvu pozitivno energijo, ki jo nujno rabi.«

Viole metale »premije«

Petstoevrski bankovci. Ne pravi, ampak vseeno konkretni. Zelo konkretni. Vsaj nekaj v 26. krogu državnega prvenstva, kjer je Maribor izgubil z Bravom (1:2). Izgubil je več kot le tekmo, v kateri je že po manj kot pol ure igral le z desetimi, vsekakor pa ni imel podpore dvanajstega igralca. Viole so šle s stadiona dvakrat, prvič so pustile napis, se vrnile in ga odvile. »Da boste lažje igrali, smo za vas nekaj zbrali.« In vrgli simbolične premije. Predrugačen motivacijski prijem. Bo ta zalegel zdaj, ko Mariboru grozi, da pade na četrto mesto. Naslednja poteza je bila Milaničev odstop.

Kako so igrali na Milaničevi zadnji tekmi?

Kenan Pirić 4/10 Pri golih bi težje znova karkoli naredil, ampak neodločnost in omahljivost vseeno terjata svoje. Ne pomeni, da je imel zelo slabo tekmo, to ne, se pa že od zadaj pozna negotovost. Kar se je poznalo, ko je znova nespretno posredoval v drugem polčasu, ampak se rešil tako, da se je na dvajsetih metrih od gola (!) zabrisal z glavo in rešil, ko ni bilo več rešitve.

Špiro Peričić 3/10 Želeli so storiti vse, da le ne bi igral na desnem bočnem še tretjič zapored. Dali so Martina Milca v zapisnik. Milanič je potrdil, da bodo naredili vse, da bi Milec bil nared. Pa je bil. Do ogrevanja. Nato ni šlo več. In to se je, spet, še bolj, poznalo. Martin Kramarič je bil hudo prevelik zalogaj zanj.

Nemanja Mitrović 3/10 V času krize se ne znajde več. Kajti ko pridejo problemi, so naenkrat ne le preveliki, ampak se začnejo nabirati. Zažirajo se prejeti goli v podzavest. Aljoša Matko je bil blizu tretjemu golu Brava, ko je zlahka prišel do sijajnega strela. Mitrović je med tistimi, ki šele spoznava Maribor tudi v slabem. Če na to nisi pripravljen, lahko pade tudi forma.   

Luka Koblar 2/10 Porumenel je ob prekršku za enajstmetrovko. Želel je dobro, da bi rešil vsaj nekaj. Ni bil kriv, ker ni storil sam osnovne napake. Je pa želel popraviti. In nato storil še grob prekršek nad Baturino. Želel je dobro, ampak pokazal, da v ključnih trenutkih ne zna najbolje oceniti. Svoje priložnosti je dobi(va)l v težkem tajmingu.

Mitja Viler 6/10 S predložki se je trudil, iskal prostor, pripravil dve priložnosti, zadel prečko in igral kot nosilec kapetanskega traku, ki ve, kdaj je vrag odnesel šalo. Ampak še naprej ima zato težave tudi v obrambi, vendar tokrat to ni bil ključni problem. Karakter, ki je popeljal igralce vsaj na varno razdaljo do viol.  

Alexandru Cretu 3/10 Najslabša tekma, kar jih je odigral. Pa čisto možno, da ne le v majici Maribora. Čisto možno, prvi polčas zagotovo. Izgubil ke žogo, ko ne samo, da je ne bi smel, ampak niti ne bi smel pomisliti, da se da tako igrati proti Bravu. V drugem polčasu je igral precej bolje, ko je pač pomagal v obrambi, kolikor je lahko.  

Blaž Vrhovec 5/10 Izjava ob polčasu je povedala dosti, čeprav ni rekel veliko. Stisnjenih zob je dočakal priložnost in minute v kaosu sredine. Milanič je še na peti tekmi uporabil peti različni par, kar se pozna. Njemu sploh. 

Rudi Požeg Vancaš 4/10 Dočakal je strel, morda dva, ni pa Ljudski vrt dočakal desetice, kakršno je imel v Dinu Hotiću. In še kom. Kot najdražji prestop v zgodovini kluba je imel znova priložnost pokazati in potrditi, kar je v obrisih že kazal. Vendar vse bolj se skriva v sivem povprečju ekipe, ki poskuša na novo vdse po starem. Upravičeno zamenjan v 72. minuti.

Andrej Kotnik 4/10 Neviden, odrezan in, kot se je pokazalo že proti Taboru in Celju, ne dovolj nared ali kvaliteten za prvo postavo. Zamenjan v 58. minuti. Z kar opazno besedno izmenjavo z Milaničem.

Rok Kronaveter 6/10 Pokazal je ne le, da je profesionalec. Je edini, ki še zna igrati v času krize. In ne le igrati. Teče, odkriva, strelja. Je vse tisto, kar klubu v tem trenutku manjka. Pooseblja, kot najboljši strelec, tisto najboljše v najtežjih časih. Poskusil je od daleč, s podajami, tudi s škarjicami. Dokler mu znova niso pošle moči.

Jasmin Mešanović 2/10 Z vsako tekmo ga je manj. Ne zmore obvladovati žoge, ne zna delati prostora. Zamenjan v 58. minuti.

***
Marcos Tavares 6/10
Enaindvajseti vstop v sezoni. E-na-in-dvaj-se-ti, Pa drugi gol. Vzel je žogo in šel čisto sam. Ampak tako se Bravu da pač en gol. Četudi stoenainpetdeseti v ligi. Evrogol, vendar sporočilno je bilo po svoje tudi, da je pravzaprav prvi odšel v slačilnico.  

Rene Mihelič 5/10 Še tretjič zapored je dobil priložnost, še tretja tekma, v kateri je poosebljal preteklost, ki ne more postati prihodnost.

Gregor Bajde 3/10 Glede nato, da ni igral celotno jesen, nato pa slišal žvižge, ko ga je Milanič pošiljal prepozno v igro ali nanj pozabil,, je dobil priložnost tudi on v času, ki je pač najtežji. Takšne tekme pač nikomu ne koristijo.

***
Darko Milanič 1/10
V petek, dan pred tekmo, je govoril o največji priložnosti. Skoraj slavil novo tekmo, peto v petnajstih dneh. Govoril je kot izkušen trener, najtrofejnejši v ligi. Godilo mu je, kot je povedal, da je slišal tople besede od Maura Camoranesija pred tednom dni. In tudi sam pohvalil mlajše trenerje. Dejana Grabića, trenerja Brava, na klopi ni bilo zaradi kazni. Je pa Grabić na konferenci povedal, da bi bilo dobro, če bi ostala oba: Milanič in Zahović. Tekma, ki mu nikakor ni uspela, Maribor si je nakopal preveč problemov, ko gre narobe, gre hudo narobe in trenutno Maribor, sploh pa ne v takšnih okoliščinah, ni zmožen nadoknaditi vseh problemov. Teh je pa toliko, da je očitno potrebna šok terapija. Je pa očitno in vprašljivo, kakšna je prihodnost Maribora, če žogo na koncu vzame Marcos Tavares, zabije in odide prvi z igrišča. Vijoličasti potrebujejo pozitiven veter sprememb. Piha pa, sploh z juga Ljudskega vrta, trenutno zelo. Odstop pa bi utegnil pokazati, kje je dejansko problem. Morda Milanič še zdaleč ni edini.