Slalom za 52. Zlato lisico prekinjen in odpovedanSlalom za svetovni pokal in za 52. Zlato lisico na mariborskem Pohorju je bil po nastopu 25 tekmovalk, od katerih jih je 18 prišlo do cilja, prekinjen. Po daljšem čakanju so ga zaradi pretoplega vremena, ki je zmehčal progo, odpovedali. Pred odpovedjo sta si isti čas na mestu vodilne delili Švicarka Wendy Holdener in Čehinja Šarka Strachova.
Zjutraj je dobro kazalo
Zjutraj je kazalo bolje, tekmovalke so tako še dobile priložnost tudi za trening na progi. Slalom so tako začeli ob predvideni uri, a so se razmere iz trenutka v trenutek poslabševale, začelo je še rahlo deževati, začele so se delati luknje, globoke smučine. Prizadevni pohorski delavci so skušali popraviti, kar se je popraviti dalo, a so na koncu v boju z vremenom kratko potegnili mariborski prireditelji 52. Zlate lisice.
Varnost tekmoval naj bi bila na prvem mestu
Žirija je prekinila tekmovanje, delavci na progi so poskušali zakrpati progo med vratci, kjer so nastale luknje, toda zaman. Direktor svetovnega pokala Atle Skaardal je tako lahko sporočil: “Nič se ne da več narediti. Varnost tekmovalk je na prvem mestu, proga se je predrla in je prenevarna za nadaljevanje. Slalom je odpovedan.”
Po odpovedi je generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar pripomnil le: “Od junaka do bedaka. Tokrat smo izgubili. Tekma se je sicer začela, toda ker je bila odpovedana, bo to velika finančna izguba. V prihodnjih dnevih se bomo ukvarjali s tem.”
Kriva je bila noč pred tekmo
Če je bilo v Mariboru že ves zadnji teden čez dan sončno in toplo, je proga zdržala, ker je bilo ponoči še dovolj hladno. Ponoči se je nad Pohorjem pooblačilo, temperatura pa se je dvignila do 10 stopinj Celzija. Žirija je progo večkrat pregledala, nazadnje so se pol ure pred startom odločili, da bodo poskusili. Na najbolj kritičnem delu so po vsaki tekmovalki sneg polivali z vodo, trosili sol in gladili smučino. A ni se izšlo.
STA