Kako so igrali nogometaši Maribora na derbiju z Muro, kjer so vijoličasti v sedmem ligaškem dvoboju naposled le zmagali (1:2)

Kenan Pirić 7/10
Najprej je opravil vse tisto, kar je moral. Še ena brijantna obramba. Nino Kouter bi že skoraj zmagoslavno dvignil roke. Pa ni. Ker je iztegnil nogo on. Tomiću je snedel gol v soboto, Koutru v sredo. Ker je imel na drugi strani Dean Šafarič zelo zahteven dan, se je pokazalo, kako zanesljiv zna biti Pirić. Pri golu Luke Šušnjare bi lahko stal tudi drugače, a to veliko ne bi spremenilo. Ni zaman Darko Milanič v torek rekel, da športnik formo lahko zgradi, tudi če jo kdaj zapravi. Pirić jo ima.

Martin Milec 8/10
Tiha moč ekipe. Granit. Motor. Po že tako ali tako dobrem derbiju še boljša tekma v Fazaneriji. Fokusiran na branjenje in ves čas pozoren, da je v prvem delu pomagal lomiti levo stran Mure ter tako pokazal, da se vrača v formo, kakršno je že imel v tej sezoni.

Nemanja Mitrović 7/10
Dvoboji še zlasti z Luko Šušnjaro so bili trdi. Mentorska vloga Luki Koblarju terja še nekaj več prizadevanja, še bo potreben čas in očitno učenje na lastnik napakah, ampak Maribor ima svojega glavnega branilca. Mu pa koristi, ker je zelo zanesljiv tudi Kenan Pirić. Kar se je poznalo tudi pri strelu z glavo, ko je za las zgrešil.

Luka Koblar 6/10
Če je morda spet bilo uvodoma takoj nekaj negotovosti, je znova zagrabil priložnost z obema nogama. Zlasti Maroša je predstavljal velik izziv, ker je Viler iskal precej prostora, je imel precej dela. Sam še ne zmore vsega, potrebuje pomoč, ampak kaže napredek znotraj igre.

Mitja Viler 7/10
Kapetan. Redko, ampak je. In tako je tudi podal. Kapetansko. Dooolga žoga. Kot da bi jo vrgel z roko, čez Žigo Kousa, serviral je vse Andreju Kotniku. Ni se odločal za toliko izletov čez polovico, zapiral je levo stran, da je Mura morala obračati. V drugem delu več dela, sploh s Kousom, a na koncu se je izšlo.

Alexandru Cretu 6/10
Tip igralca, ki bo vselej izkoristil minute, kot je potrdil v suverenem prvem polčasu. V sredini je skušal težišče nagibati višje, ampak tudi njemu so nato pošle moči.

Amir Dervišević 5/10
Nestabilna predstava, kadar je imel žogo, kar nekaj žog je izgubil, nato pa že pošteno in (pre)hitro dihal na škrge, ko je bil zamenjan. V svoji igri ima še precej rezerve.

Aleks Pihler 6/10
Da trpi Ljudski vrt, je rekel Milanič zanj po derbiju. Bo kar držalo, v gosteh se bolje znajde. Zadel je zgodaj prečko ter nudil v sredini oporo in težišče igre. Pokazal, da ima (naj)več moči od četverice osrednjih  vezistov.

Rudi Požeg Vancaš 7/10
Razgiban in aktiven, pomagal Kronavetru s podajo in tako, da je sprostil prostor, izkoristil je igrišče, ki je dopuščalo igro po tleh. Zadrževal je žogo, ko je Maribor to krvavo potreboval. Desetka mu zaenkrat bolj godi kot kaj drugega.

Rok Kronaveter 7/10
Z levo. Ja, z levo ga je dal. Časa je imel več kot dovolj. Nadaljuje, kjer je nadaljeval že na derbiju. Rok Kronaveter igra nogomet tako, da je videti kot preprosta igra. Skoraj poigravanje. Pri golu je izkoristil prostor in našel Šafarića na krivi nogi. V nadaljevanju ga je posrkalo, ampak je ves čas skrbel, da je Mura morala paziti nanj.

Jasmin Mešanović 6/10
V Maribor je prišel kot napadalec, ampak nato polzel na krilo ali kot pomoč drugim. Z vztrajnim tekom je pritiskal na Muro in iskal prostor zase in druge. Ko je dobil uporabno žogo, je pomeril za las mimo gola. Je on menjava za Luko Zahovića? Zaenkrat bolj ne kot ja, vsekakor pa nudi tip garača, kakršnega Milanič rad vidi.  

***
Blaž Vrhovec 6/10

Od 75. minute, ko je vstopil, je skušal zapirati sredino in vnesel nekaj več, česar prej ni bilo. Tvegal je, tudi s kartonom in se podredil taktičnim zahtevam.

Andrej Kotnik 8/10
Od 75. minute, ko je vstopil, je pokazal, kako željan je. Saj je bilo tako že na derbiju. Tip živi za fuzbal. Za vsako žogo, za vsak dvoboj, za vsako podajo, karkoli. In jo je dočakal, dolgo žogo Mitje Vilerja. Neusmiljeno v gol. Borec. Gol, kakršen nagiba prvenstva.

***
Darko Milanič 7/10
Pa mu je le uspelo. In to kako. Z ogromno živci. Jeklenimi živci. Skoraj ruleta. Granitno potrpljenje. Skoraj klišejska je že bila ponavljajoča ugotovitev, da ga je Ante Šimundža skoraj vselej taktično ukanil. Tokrat je bilo obratno. Ampak le v prvem polčasu, ko je Mura imela težave s trojno sredino, ki pa je zadihala. Maribor zaenkrat ne potrebuje napadalca, ki bi neposredno zamenjal Luko Zahovića (niti ga nima, dokler je poškodovan Nardin Mulahusejnović), versatilnost moštva pa je tudi taktično prilagajanje. Milaničevo oklevanje z menjavami, ko so pošle moči zlasti sredini (menjva šele v 77. minuti), bi Maribor drago plačal, ampak jih ni. Vzajemno zaupanje in potrpljenje na podlagi izkušenj so se tokrat izšli. Tekma, ki ni povsem odtehtala prejšnji izplen proti Muri, je pa v prvenstvu morda ena najbolj pomembnih zmag. V tem trenutku morda celo najpomembnejši.