Še sedma tekma zapored. Sedmi derbi. V Ljudskem vrtu. »Ko si na tleh, poljubi grb. Ko padeš dol, poglej na jug!« so Viole napisale na velik napis, izobešen na jugu praznega stadiona. Vijoličasti so sicer padli v zaostanek, a se do polčasa vrnili. Za kaj več kot remi so pod vodstvom tokrat oklevajočega Saše Gajserja prepozno pritisnili.

Maribor – Olimpija 1:1 (0:1)
Strelca:
0:1 Delamea Mlinar (11.), 1:1 Matko (45+1)

24. krog. Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev; vreme toplo, igrišče dobro; sodnik Nejc Kajtazović (Kranj) – 7; rumeni karton: Mlakar; Valenčič, Elšnik, Perović, Pavlovič, Delame; rdeči karton: Pavlovič (86.)

V trdi, mestoma precej mučni in tudi nekvalitetni tekmi so po še enem prejetem zadetku s prostega strela izenačili prek borbenega vijol’čnega bojevnika Aljoša Matka. Maribor in Olimpija sta na vrhu tako poravnana s 44 točkami, a imajo Ljubljanči v medsebojnih obračunih še vedno boljši izplen zaradi zmage v Stožicah.

Štiri spremembe

Niti derbi ni bil ovira za Sašo Gajserja, da ni znova opravil številčno menjavo v prvi postavi. Kar štiri spremembe: na desno stran obrambe je namesto Felipeja Santosa raje postavil Denisa Klinarja. Njegova prva tekma po zimskem premoru, ko je negoval poškodbo. V sredini je raje pustil Blaža Vrhovca in mu celo namenil kapetanski trak, v napadu pa raje začel z mladostjo Jana Mlakarja in Aljoša Matka, medtem ko na Rudija Požega Vancaša zaradi poškodbe ni mogel računati.

Začetek derbija je bil živčen. To je nogomet, kjer je žoga veliko v avtu in malo pri kreativcih. Veljalo je za ene in druge, zato so se kmalu začeli zanašati na proste strele. In Olimpija je nadaljevala tam, kjer krenejo skorajda vsi razen Tabor Sežane. Po podaji Anteja Ćorića je bil Antonio Delamea Mlinar precej sam, med branilci Maribora in ostro zabil z glavo mimo prekratkega Ažbeta Juga. Izkušeni Delamea Mlinar je zabil svoj prvi gol na derbijih.

Turbo Matko

Maribor je skušal reagirati, vendar je naletel na kompaktnega tekmeca. Olimpija je zaprla boke, kar zdaj redno počne, vijoličasti pa ne najdejo poti po sredini. Jan Repas je torej imel prav: tekma se je dobivala na sredini, ampak v prvem polčasu je bil uspešnejša Olimpija. Maribor je potreboval pol ure za tradicionalni predložek z leve. Mučen nogomet, precej napak, netočnih podaj, hitrih reakcij ob pomanjkanju idej. Tako je Aljoša Matko poskušal podajo iz prve pripraviti presenečenje Žigi Frelihu, ki pa je po pol ure poskrbel za morda celo obrambo sezone.

Tik pred polčasom je Maribor izenačil. Ena nepozornost Olimpije, dolga žoga Denisa Klinarja in Aljoša Matko je krenil kakor vihar. Delamea Mlianr mu ni mogel slediti, strel je bil tako močen, da je komaj videl žogo slabo postavljen Žiga Frelih. Z naskokom najbolj pomemben trenutek za Maribor na derbiju.

Tik pred polčasom je Maribor izenačil. Ena nepozornost Olimpije, dolga žoga Denisa Klinarja in Aljoša Matko je krenil kakor vihar. Delamea Mlianr mu ni mogel slediti, strel je bil tako močen, da je komaj videl žogo slabo postavljen Žiga Frelih. Z naskokom najbolj pomemben trenutek za Maribor na derbiju.

Vombergar s priložnostjo tekme

Tekmeca sta začela znova, toda vidno je bilo, da sta po prvem polčasu tuhtala, da remi ne bi bil tako slab izplen. Olimpija je spet bolje začela, pritisnila in poskušala s streli od daleč, vendar je Jug strel Elšniku ubranil. Gajserjeva reakcija je bila najprej, da je veliko gledal v tla, nato pa v igro poslal Aleksa Pihlerja in kasneje še Gregorja Bajdeta. Smiselni menjavi, le da bi lahko našel koga drugega namesto Alexandra Cretuja in Roka Kronavetra. Maribor namreč nič ni pridobil z menjavama, še vedno je igral raztrgano, ni znal povezati obrambe z napadom, pri čemer pa nič boljša ni bila niti Olimpija.

Dokler ni dobil Andres Vombergar priložnosti ob napaki Ilije Martinovića. Ni je kaznoval, Maribor jo je dobro odnesel. Za finiš tekme so bili vijoličasti preveč nepovezani, vstop Marcosa Tavares je dodal nekaj težišča, resno pa so ogrozili Olimpijo šele v izdihljajih tekme, ko po izključitvi Michaela Pavlovića nikakor niso znali priti do resnega strela. Težko se je našlo strele v okvir, protinapadi so se prehitro končali, predložki so obetali, ampak rodili bolj malo. Vijoličaste čaka v soboto gostovanje pri zadnji Gorici.

Maribor: Jug 6, Klinar 6, Martinović 5, Peričić 6, Kolmanič 6, Vrhovec 6 (od 80. Tavares 7), Cretu 6 (od 52. Pihler 6), Repas 6, Matko 7, Kronaveter 6 (od 66. Bajde 5), Mlakar 5; trener: Saša Gajser 6.

Olimpija: Frelih 6, Fink – (od 7. Andrejašič 6), Delamea Mlinar 6, Korun 6, Pavlović 5, Elšnik 6, Boakye 7, Čorić 6 (od 70. Vombergar 5), Valenčič 7, Ivanović 5, Perović 5; trener: Goran Stanković 6.

Igralec tekme: Aljoša Matko (Maribor)