Plavalci mariborskega Branika so na Zimskem odprtem združenem prvenstvu Slovenije, ki je od četrtka do nedelje potekalo v ljubljanskem Tivoliju, potrdili svoj izjemen talent in dobro pripravljenost. Najboljša sta bila pričakovano Martin Bau, ki je osvojil sedem naslovov državnega prvaka, in Katja Fain, ki je na najvišji stopnički stala šestkrat, ob tem pa bila še dvakrat druga. Obema je sicer državno prvenstvo služilo kot dober trening na poti do evropskega prvenstva, kjer bosta skušala odplavati normo za olimpijske igre.

Bau kralj dolgih disciplin

Bau je zmagal v vseh sedmih disciplinah, v katerih je nastopil (100, 200, 400, 800, 1500 prosto, 200 delfin, 400 mešano). Primat na slovenski plavalni sceni je potrdil tako v kravlovih, kot tudi v dolgih disciplinah. Ob tem je bil Bau član štafet, ki jim v klubu posvečajo posebno pozornost. Fantje so zmagali v vseh kravlovih štafetah (4×50, 4×100 in 4×200 prosto), v katerih so ob Bauu plavali še Tošović, Toman, Dolinar in Aliamovskii.

Za dokaz primata v dolgih disciplinah, ki ga je napovedala Metka Sparavec, trenerka v PK Branik, že pred prvenstvom, so Branikovci na 1500 prosto osvojili trojno zmago – prvi trije so bili Martin Bau, Jan Toman, Jure Dolinar.

Mešani štafeti sta osvojili srebro in bron, izjemno pa je plavala tudi združena štafeta fantov in deklet, kjer so Tošović, Bau in sestri Fain zanesljivo zmagali ter absolutni državni rekord zgrešili le za dve stotinki. Za dokaz primata v dolgih disciplinah, ki ga je napovedala Metka Sparavec, trenerka v PK Branik, že pred prvenstvom, so Branikovci na 1500 prosto osvojili trojno zmago – prvi trije so bili Martin Bau, Jan Toman, Jure Dolinar. Pri moških se je prvi dan prvenstva bronaste medalje razveselil še Tošović na 50 hrbtno.

Katja Fain vedno boljša v šprintih, rekord na 200 prosto

Katja Fain je zmagala v šestih raznolikih disciplinah (50, 200 in 400 prosto, 100 in 200 delfin, 400 mešano), dvakrat je bila druga (200 hrbtno, 800 prosto). V prestižnem boju na 50 prosto je premagala tudi reprezentančno kolegico Nežo Klančar. Fainova se za prvenstvo ni posebej pripravljala in je DP izkoristila le za dober trening. Zato je njen državni rekord, ki ga je plavala na 200 prosto (1:54,98), še toliko bolj vreden: »Rekord sem pričakovala, saj sem za rezultat pod 1:55 bila pripravljena že na EP, vendar se mi tam ni izšlo. Tukaj sem le nekako poplačala še ta dolg, ki mi je ostal od EP.«

Katja Fain: »Rekord sem pričakovala, saj sem za rezultat pod 1:55 bila pripravljena že na EP, vendar se mi tam ni izšlo. Tukaj sem le nekako poplačala še ta dolg, ki mi je ostal od EP.«

Na tokratnem DP je zablestela tudi Nika Fain, ki nastopa v kategoriji mladink, kljub temu pa je osvojila dve medalji v absolutni konkurenci – druga je bila na 100 mešano, tretja pa na 50 prsno.

Nika Fain in Aliamovskii prihodnost Branikovega plavanja

Med mladinci sta med Mariborčani izstopali dve imeni – že omenjena Nika Fain in Evgenii Aliamovskii. Fainova je postala državna prvakinja trikrat (100 mešano, 100 prosto in 50 prsno), srebro je osvojila na 50 delfin in prosto. Fainova je ob tem povedala: »Pričakovanja sem izpolnila. Mogoče sem si v kateri disciplini želela več, kot sem dosegla, a sem s celotnim prvenstvom zelo zadovoljna.« Aliamovskii se je veselil zmage na 100 delfin, trikrat je bil še tretji (200 in 800 prosto, 200 mešano). Skupaj s Fainovo sta najperspektivnejša mlada mariborska plavalca, za katera bomo v prihodnosti še zagotovo slišali.

Med kadeti izstopal Uduč

V kadetski kategoriji je edini, ki se je med posamezniki zavihtel na stopničke, Miha Uduč. Kadetski naslov si je priplaval na 200 in 400 prosto, tretji je bil na 100 prosto: »Bilo je boljše, kot sem si sprva mislil, da bo, moja pričakovanja so bila veliko nižja. Zdaj bo treba dobro trenirati in te čase plavati še v 50 metrskem bazenu.« Kljub temu da ostalih dobitnikov medalj med kadeti ni bilo, pa dobro delo nakazujejo medalje v štafetnih preizkušnjah – 4×50 in 4×100 prosto ter 4×50 mešano.