Letošnje Evropsko prvenstvo v 10 plesih je potekalo v Brnu v sklopu enega izmed največjih plesnih dogodkov Brno Open 2018. Gre za plesno tekmovanje, ki je kombinacija standardnih ter latinsko ameriških plesov. Vse skupaj se je pomerilo 31 plesnih parov, ki so zastopali barve 31 držav, namreč, vsaka država lahko nominira samo en plesni par.

Na češkem plesnem parketu sta, sicer za Češko, plesala tudi Mariborčanka Tara Bohak in njen soplesalec, čeh David Odstrčil, ki sta zasedla odlično 2. mesto in tako postala evropska podprvaka v desetih plesih.

Srebrna medalja je poplačala ves trud mariborske plesalke 

“Predtekmovanja so se pričela že v zgodnjih popoldanskih urah, plesni pari smo tekmovali v desetih plesih. Po pravilniku mednarodne plesne zveze WDSF je natančno določena tudi dolžina glasbe (2 minuti za vsak ples), kot tudi solo plesi v finalnem delu tekmovanja. V standardnih plesih sta to tango in dunajski valček, v latinsko-ameriških pa rumba in pasodoble. Takrat sodniki ocenjujejo vsak par posebej z ocenami od 1 do 10. Ocene so po plesu objavljene na velikem ekranu, ki ga vidijo samo gledalci, razvrstitev vseh finalistov je vidna takoj po vsakem plesu. Tako sva že takoj videla, da sva v standardnih plesih najboljša,” je povedala Tara ter dodala, da je bilo tekmovanje fizično izredno težko, saj so plesalci odplesali štiri runde po deset plesov.

“Z Davidom sva z najinim nastopom zelo zadovoljna, kvaliteto plesa sva skozi runde samo stopnjevala in tudi s kondicijo nisva imela večjih težav. Še posebej pa sva uživala v solo plesih in občutek je res nepozaben, saj so bili v dvorani zbrani najini sorodniki, prijatelji, trenerji, gledalci pa so s transparenti bučno navijali za naju. V lepem spominu pa mi bo ostala tudi podelitev medalj, ko ti okrog vratu obesijo srebrno medaljo,…. je ves trud pozabljen in se samo veseliš,” smeje konča aktualna evropska podprvakinja.