Vedno nasmejana Ilka Štuhec zagotovo sodi med najboljše slovenske in svetovne smučarke in je pravi sinonim za pozitivno energijo ter simbol junaškega boja za postavljeni cilj. Trikratna mladinska svetovna prvakinja, v slalomu in kombinaciji leta 2007 v Flachauu in smuku leta 2008 v Formigalu, je kar nekaj časa čakala na naskok na vrh, saj je imela ogromno težav s poškodbami,” je bilo navedeno v obrazložitvi nagrade.

Vrhunski dosežki Ilki prinesli nagrado

A je tudi to zmogla ob veliki podpori svojih najbližjih, predvsem mame Darje Črnko – podpornice, zaupnice, pa tudi trenerke in serviserke. Ilka, ki je sposobna nastopati v vseh alpskih disciplinah, je februarja 2017 nastopila na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu v Švici in upravičila vlogo dolgo pričakovane favoritinje za zlato. Sprva ni kazalo najbolje, saj je imela v superveleslalomu in kombinaciji nekaj smole, a se ji je le uspelo zbrati in 12. februarja postati prvakinja v kraljevi disciplini alpskega smučanja.

Vrhunski dosežki so se od takrat kar vrstili, med njimi drugo mesto v skupnem seštevku superveleslaloma, mali kristalni globus v smuku in kombinaciji in drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Poškodba kolena pred začetkom letošnje smučarske sezone pa je naši Ilki znova prekrižala načrte. “Čeprav njenih nastopov letos ne moremo spremljati, Ilka trdo gara, da se bo prihodnjo sezono lahko vrnila na snežne strmine.

Značilnost slovenskega športa je njegova raznolikost

Bloudkova nagrada je najvišje državno priznanje Republike Slovenije, ki jo podeljujejo že od leta 1965. Gre za nagrade, ki se podeljujejo na področju športa in so poimenovane po velikem športnem delavcu in funkcionarju Stanku Blodku.

Letos so nagrade prejeli še košarkaši slovenske reprezentance, slovenska moška članska rokometna reprezentanca, ter kanuist Benjamin Savšek. Vsi štirje nagrajenci, z Ilko Štuhec, so nagrado prejeli za vrhunski mednarodni dosežek – moška članska košarkarska reprezentanca ga je dosegla z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, rokometna reprezentanca z bronom na svetovnem prvenstvu, Savšek in Štuhčeva pa z naslovom svetovnih prvakov v svojih disciplinah.

Predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Miroslav Cerar je v nagovoru poudaril, da odbor s posebno pozornostjo spremlja dogajanje v športnih arenah in na prizoriščih. “Leto 2017 ni bilo olimpijsko leto, a rezultati in uspehi niso izostali. Celo nasprotno! Delo odbora je bilo še težje,” je poudaril.

Po mnenju Cerarja je ena temeljnih značilnosti slovenskega športa njegova raznovrstnost. Včasih je po njegovih besedah veljalo, da smo lahko Slovenci zaradi svojih lastnosti uspešni le v individualnih športih, ki zahtevajo veliko napora in vztrajnosti. Vendar pa so zacveteli tudi ekipni športi. Ne le nogomet, kot velja marsikje po svetu, marveč je v Sloveniji zares pognalo na tisoče športnih cvetov, je še dejal predsednik odbora.