Nič. Toliko golov je Maribor zabil na zadnjih dveh tekmah. Nič. In toliko točk je v tej sezoni odnesel iz Celja. Nič. Dva poraza. Prvi poleti je bil neroden, nespreten, štorast. Ta je bil pa nekaj drugega. Celje je bilo vse, kar Maribor ni bil. Štajerski derbi. Je res derbi, kadar je takšen, kot je bil tokrat. Ko grofje pokažejo vijoličastim, kje, kaj in zakaj jim manjka. Vsaj do Olimpije.

Kenan Pirić 5/10 Ubranil je strel Ivanu Božiću in potem še plejadi drugim, ki so poskušali. V prvem polčasu. Pri obeh golih v drugem pa veliko možnosti ni imel. Sploh ne pri strelu Mitje Lotriča. Le parada za kolaž. Prvemu golu Daria Vizingerja je lahko le pomahal. Vsi štirje spomladanski goli so bili takšni. Se mu je pa tokrat prikradla neusodna napaka pri iznosu žoge z nogo. Ni bilo usodno, a je tudi nepomembno.

Špiro Peričić 4/10 Ni imel lahkega dela. Drugič je bil kot »štoper« še manj desni bočni. Tokrat še toliko manj. Mu je šlo pa na roko, da Celje vsaj v prvem poklčasu tega ni izkoriščalo. Ko je, so se začeli problemi, za katere sam delno ni kriv, se pa ni ravno proslavil kot versatilen igralec. Zamenjan v 87. minuti.

Nemanja Mitrović 4/10 Pri prvem golu je bil iz pozicije in bolj, kot je tekma šla h koncu, več dela je imel z Dariom Vizingerjem. Pri drugem je dal roke za hrbet, Mitja Lotrič je prostor gladko izkoristil. Ni nezanemarljivo, da je Maribor dobil na štirih tekmah že štiri gole in le enkrat ohranil mrežo nedotaknjeno. Akcija Celjanov za prvi gol bi se po tej tekmi morala velikokrat prevrteti. Naprej in nazaj. Analiza. Od njega se pač pričakuje (naj)več.

Luka Koblar 5/10 Hitro je porumenel in še hitreje stekel iz pozicije pri golu Daria Vizingerja. Dolgo se ni dogajalo veliko, ko se je, je storil napako, kakršne je omenjal Milanič pred tekmo. Imel je en napadalni preblisk, a je premočno podal. Rumeni karton za trdi nalet v Mitjo Lotriča.

Mitja Viler 5/10 Če je proti Taboru dalj časa okleval, kako prevzeti nase breme igre po bokih, je tokrat manj pogrešal Martina Milca in skušal opraviti več sam. Toda kljub preigravanjem, duelom in se kapetansko ni naigral. Tudi zanj je bil Vizinger uganka, vsaj.

Tekma, ki je razkrila, da se vztrajanje na podlagi že tako krhkih temeljev, ne samo, da ne izplača, ampak je lahko resno škodljiva. Z menjavo Vrhovca je izgubil najprej varovalko, nato še težišče in celjska disciplina ter hitrost sta pokazala, kje in kako zelo je Maribor ranljiv. Ni kriv povsem za to, kakšen profil igralcev ima. Je pa kriv, da vztraja pri nekaterih taktičnih zamislih, idejah in odločitvah, ki v praksi niso to, kar bi naj bila teorija. Kajti zelo opazna je bila tokrat v mrzlem, a glasnem Celju razlika med mladostnim, povezanim, preprostim celjskim napadom in počasnim, predvidljivim, nenevarnim mariborskim napadom. Imel je kar nekaj možnosti, kako postaviti moštvo. Izbral je… Preverjeno. In napačno. Le tisto, kar je moral, tako je Vrhovec zamenjal kaznovanega Cretuja. Mariboru moštva, kot so Celje, nikakor ne ležijo. Težava je, da prihaja v soboto Bravo. Še eno moštvo, ki takemu Mariboru ne leži. Zato je vprašanje: katero pa torej mu(ra)?

Aleks Pihler 5/10 Še eno gostovanje, še ena vsaj dokaj suverena predstava. Pomagal je Celjane potisniti na bok, zaprl pot za večino strelov, ampak ko se je tekma prevesila, je poosebljal vse, kar je bilo narobe s taktiko takega Maribora.

Blaž Vrhovec 6/10 Pozna se mu, da hoče igrati. Zelo. Zelo zelo. Zato je bil med tistimi, ki se ni ustrašil visoke postavitve Celjanov. Ampak kaj, ko to dolgo ni bila tekma, kjer bi Maribor naj lomil tekmeca globoko v sredini. Dokler ni bila. Zamenjan v 63. minuti, da je Maribor postal še bolj ranljiv.

Rudi Požeg Vancaš 5/10 Če je ob povratku jeseni zabil bivšemu klubu, je tokrat v želji, z desetico na hrbtu, pogorel z dobrimi nameni in prešibkimi izpleni. Porumenel, ko je zamudil v duelu z Mitjo Lotričem.

Andrej Kotnik 5/10 Gol iz Murske Sobote je bil, če se sodi po tekmah s Taborom in Celjem, ki ju je začel, torej četrtič in petič za Maribor v prvenstvu, le preblisk. Čeprav je imel več podpore Mitje Vilerja, se ni znašel, ni naredil individualne razlike in ni bil del rešitve problema neučinkovitosti.

Rok Kronaveter 5/10 Hitro je pomeril z razdalje. In še hitreje prejel (pre)ostri rumeni karton. Njegovi prvi polčasi so v tem delu prvenstva bolj opazni od drugih. Vsaj malo bolj opazni. Skuša najti prostor, razigravati soigralce, ampak ko se moštva, kot je Celje, postavijo trdno na sredini, je vso njegovo znanje, žal, neuporabno. Milanič bo moral najti bolj primerno mesto zanj. Grimase povedo veliko.

Jasmin Mešanović 4/10 Povsem odrezan, neviden, resda taktično ubogljiv in uporaben, vendar v napačne namene. Vprašanje, kdo je bolj odgovoren, on ali tisti, ki ga je tja postavil. Mešanović definitivno ni eden tistih, ki bi odgovoril na vprašanje, kdo bo zabil za Maribor. Vsaj do sedaj ne. Dva zadetka v 908. minutah sta pač premalo.

***

Rene Mihelič 4/10 Če je proti Taboru imel preblisk, ga tokrat ni imel, čeprav je dobil pol ure, vendar ni (z)mogel narediti kakršne koli razlike.

Marcos Tavares 5/10 V soboto je razlagal, da manjka le še ritem. Milanič je spomnil, da ne le, da ni začel letos – še dvajseta tekma, ko je vstopil s klopi –, ampak da je že leto, kar je v ligi začel tekmo. To se pozna. Bolj hoče, manj uspeva.

Nardin Mulahusejnović 1/10 Od Inbroma v Kidričevem dalje ni bilo slabšega vstopa. In ernakega izplena. Malo minut, dva rumena kartona, izključitev. Vstopil je že tako ali tako (pre)pozno, ampak dovolj zgodaj, da je v šestih minutah šel nazaj iz igrišča. Dolgo, predolgo je čakal in priložnost bogato zapravil.

***
Darko Milanič 3/10 Ne samo, da ni šlo. Eno je, če ne gre, če ni pravi dan, če se zgodi smola. Nekaj drugega je pa ponavljati eno in isto šablono. Če to ni bilo dovolj za Tabor, ki mu Maribor nikoli ni bil v soboto zares nevaren, kako bi naj šlo proti Celju? Moštvu, ki igra najbolj povezan, gledljiv in učinkovit nogomet po zimskem premoru? Anemično, sterilno, predvidljivo, konvencionalno je igral Maribor. Bolj malo pomaga Milaniču ugotovitev, da bi lahko »še dolgo igrali, pa ga ne bi zabili«. In ko gre za to, kako dati gol, je to bila nogometna (samo)kastracija.