27.5.2018 Maribor, stadion Ljudski vrt. Prva Liga Telekom Slovenije, 36., zadnji krog. Glavni sodnik: Nejc Kajtazović. Pomočnika: Rafael Ajdovec (oba Kranj) in Dejan Povšnar (Zagorje ob Savi). Četrti sodnik: Aleš Skok (Ptujska Gora). Dodatna sodnika za goloma: Dragoslav Perić (Kranj) in Roman Glažar (Hajdina). Delegat: Iztok Gustinčič (Portorož).

NK MARIBOR: Handanović, Milec, Ivković, Šuler, Kolmanič, Vrhovec, Dervišević, Pihler, Vršič, Tavares, Mlakar. Klop: Cotman, Rajčević, Ahmedi, Kramarič, Hotić, Bajde, Mešanović. Trener: Darko Milanič.

GORICA: Sorčan, Curk, Kavčič, Tomiček, Lipušček, Celcer, Kolenc, Tešija, Osuji, Gulič, Burgić. Klop: Likar, Gregorič, Humar, Marinič, Džuzdanović, Bužinel, Filipović. Trener: Miran Srebrnič.

Strelca: 1:0 Tavares (20), 2:0 Vršič (22)

Mariborčani, ki so igrali brez kaznovanih Mitje Vilerja in Luke Zahovića, so svoje delo opravili po pričakovanjih in premagali Gorico. Tako so čakali le še na razplet tekme v Domžalah, kjer je gostovala vodilna Olimpija in branila dve točki prednosti pred Štajerci. Ljubljančani pa so igrali neodločeno in tako prišli do naslova po zaslugi boljšega izkupička z medsebojnih tekem z Mariborom.

Mariborčani, od katerih se je po devetih letih poslovil nekdanji reprezentant Aleš Mertelj, so že v prvem polčasi opravili velik delež zadanega. V boju z Gorico so prevladovali in premoč kronali v 20. minuti, ko je po podaji Amirja Derviševića z leve strani iz bližine z glavo zadel Marcos Tavares, za katerega je bil to 17. gol v sezoni in 140. v prvi ligi. Le dve minuti pozneje je Dare Vršič podvojil vodstvo domačih, potem ko je v kazenskem prostoru streljal, žoga je oplazila Žigo Lipuščka, presenetila Grego Sorčana in končala v mreži.

V 35. minuti je prvič nase resneje opozoril Miran Burgić, ki je na svoji zadnji tekmi takrat s 13, 14 metrov meril previsoko, a je bila to ena redkih priložnosti gostov ob bolj ali manj popolnem nadzoru gostiteljev, pri katerih je še enkrat od daleč poskusil Vršič, Sorčan pa je bil na mestu.

V drugem polčasu so najprej zagrozili Novogoričani, potem ko je iz bližine z glavo streljal Mark Gulič, Jasmin Handanović pa je dobro posredoval. Mariborski vratar je bil na mestu tudi po strelu Bedeja Osujija v 56. minuti, ko je poskusil z 20 metrov.

V 70. minuti je Tavares z glavo zgrešil cilj, deset minut zatem pa je Sorčan dobro posredoval po močnem poskusu Martina Kramariča, kar je bila tudi zadnja resnejša priložnost na tekmi.

Domžale – Olimpija 1:1

Ljubljanski nogometaši so prišli do naslova prvaka, čeprav so bile Domžale, ki so si že pred tem zagotovile tretje mesto, večji del tekme boljše, tudi vodile, v 80. minuti pa je odločilni (izenačujoči) zadetek za naslov dosegel Rok Kronaveter.

Ekipi sta večino prvega polčasa kazali bolj ali manj enakovredno igro, s katero so oboji prišli do nekaj (pol)priložnosti, najlepšo pa je pred polno tribuno domžalskega športnega parka v deseti minuti zapravil Rok Kronaveter. Ta se je po podaji Jasona Davidsona z leve strani znašel sam sredi kazenskega prostora, sprožil iz prve, a žogo poslal čez gol.

Že v prvih 18 minutah pa je domači strateg moral opraviti že dve menjavi, iz igre sta morala poškodovana Petar Franjić in njegova menjava Nermin Hodžić.

V drugem polčasu je v 48. minuti pri Domžalah z glavo poskusil Lovro Bizjak, a Aljaž Ivačič ni imel veliko dela. Domžalčani so bili sicer boljši, podjetnejši tekmec, a si pravih priložnosti niso pripravili.

Zato pa so povedli v 67. minuti, ko je po podaji Marka Alvirja z leve strani v kazenskem prostoru ostal povsem sam Bizjak in z glavo dosegel svoj 13. zadetek v sezoni. V 77. minuti je do strela iz bližine na drugi strani prišel Andres Vombergar, a žogo preslabotno poslal proti mreži.

Olimpija je zatem vse moči vložila v napad, v 79. minuti pa je Tilen Klemenčič zakrivil enajstmetrovko, ko je v kazenskem prostoru odrinil Stefana Savića, ki je padel. Z bele točke je streljal Rok Kronaveter in zanesljivo zadel za 1:1 ter poskrbel za veliko veselje ljubljanskih navijačev, saj je Olimpija s tem imela izid za naslov prvaka.

Ob koncu tekme je še enkrat streljal Vombergar, a z glavo žogo poslal čez gol. V sodniškem dodatku so za dodatno napetost poskrbeli neučakani ljubljanski navijači, ki so želeli priti na igrišče, zaradi česar je bila tekma nekaj trenutkov prekinjena, tudi po prekinitvi pa ekipi nista več prišli do priložnosti, tako da so se naslova veselili zeleno-beli.