Petra Vlhova je v Kranjski Gori pred svojimi navijači, v soboto in nedeljo je bilo pod Vitrancem več tisoč ljudi s slovaškimi zastavami, osvojila 56. Zlato lisico. Svetovni pokal so morali še drugič v zadnjih treh letih zaradi pretoplega vremena v Mariboru preseliti. V svojem domačem kraju je prve stopničke v sezoni osvojila Meta Hrovat.

Na sobotnem veleslalomu si je delila tretje mesto s Švicarko Wendy Holdener, Vlhova, zmagovalka nedeljskega slaloma, pa je po vodstvu na prvi progi morala na koncu priznati premoč Novozelandki Alice Robinson. Šesta veleslalomistka je bila Tina Robnik, 14. pa Ana Bucik, ki je drugi dan kot druga slovenska finalistka osvojila 21. mesto na slalomu, tega pa je na 11. mestu končala Hrovatova.

Meta Hrovat

“Lahko bi iztržili kakšne štiri mesta boljše uvrstitve”

“Lepa je bila letošnja Zlata lisica, kar se sončnega vremena tiče. Kljub temu so bile proge dobro pripravljene, mi pa smo vse skupaj zaokrožili z dobrimi izidi. Posebej v soboto. Hrovatova in Bucikova pa sta danes opravili solidni vožnji, a v strmini bi se dalo bolje in bi lahko iztržili kakšne štiri mesta boljše uvrstitve. Toda v slalomih smo v tej zimi podhranjeni, po odstopih in številnih napakah potrebujemo take izide za potrditev, da smo na pravi poti,” je ocenil vodja slovenske ženske ekipe Janez Slivnik.

Ekipi v tej sezoni ni šlo po željah, največ je dosegla ravno na domačem prizorišču. “Vsak dober izid je pomemben, daje dodatno energijo in motiv za nadaljevanje sezone. Mariborčani in Kranjskogorčani so se morali zelo potruditi, da so v toplem vremenu pripravili tekmi na zelo dobrih progah. Se jim zahvaljujem za to in mislim, da smo se jim z izidi tudi oddolžili. Dosegli smo dobre uvrstitve, a naše delo se bo poznalo šele v prihodnjih letih. Imamo še kar nekaj stvari za urediti in popraviti,” je dodal Slivnik.

Modni izvedenki: Ana Žvorc, Bojana Ksela Rose

Meta Hrovat in Rene Mlekuž

Hrovatova z več točkami kot Ilka Štuhec

Hrovatova je sedaj kot najboljša Slovenka na 21. mestu seštevka svetovnega pokala, ima 279 točk in že več kot 100 točk več od Ilke Štuhec (165), dvakratne smukaške svetovne prvakinje, ki je na 35. mestu druga Slovenka. Štuhčeva, specialistka za hitri disciplini, je bila med gledalci pod Vitrancem tako kot tudi njena mama in vodja njene ekipe Darja Črnko.

Slednja je povedala, da ima mogoče njena hčerka prevelika pričakovanja v sezoni, v kateri se je, kot že nekajkrat, vrnila po poškodbi. “Marsikatera se po taki težavi ne vrne nikoli na vrh. Ilka se je že nekajkrat in prepričana sem, da se bo še,” je napovedala Darja Črnko.

Shiffrinove po smrti očeta ni bilo na belih strminah

V Kranjsko Goro ni bilo vodilne v svetovnem pokalu Mikaele Shiffrin; kdaj se bo Američanka po tragični smrti očeta vrnila v belo karavano še ni jasno, zato postaja boj za vrh vse bolj izenačen, vsaj kar se prvih treh mest tiče.

Po 26 od predvidenih 40 tekem sezone ima Shiffrinova 1225 točk, druga je Italijanka Federica Brignone (1112), tretja pa Vlhova (1071). Vse ostale za slednjo zaostajajo za več kot 300 točk.

Štuhčeva naslednjič v Crans Montani, Hrovatova v Ofterschwangu

Vlhova pa je po šestih slalomih, do konca sezone so še trije, v seštevku discipline že prehitela Shiffrinovo, razlika med njima je 20 točk.

Štuhčeva bo konec naslednjega tedna nastopala v Crans Montani, kjer bodo tekme hitrih disciplin, Hrovatova pa bo v tehničnih disciplinah s kolegicami tekmovanje v svetovnem pokalu nadaljevala v začetku marca v nemškem Ofterschwangu.

STA