Za najboljši slovenski dosežek v končni razvrstitvi hitrih disciplin je v sezoni polni razočaranj poskrbel Martin Čater. V smukaški razvrstitvi je bil na koncu 24. s tem, da je zbral 59 točk, kar je 49 več kot lani. Razlike med tekmovalci so bile na zadnjem smuku sezone v švedskem Aareju zelo majhne, z zaostankom 1,19 sekunde je Martin Čater zasedel 20. mesto. Celjan je bil kljub lepi vožnji brez večjih napak prepočasen za točke, ki jih na finalnih tekmah sezone dobijo tekmovalci in tekmovalke uvrščeni do vključno 15. mesta.

Čater postopoma napreduje

“Glede na to, da je bil en trening in da je bil prvič na temu terenu, se je odrezal kar dobro. Mislim, da je današnji rezultat pokazatelj njegove cele sezone. Z dobro vožnjo je lahko blizu deseterice. Mislim, da je v zadnjih treh letih naredil ključne, postopne, pa tudi zelo težke korake naprej v pravo smer, tako v smuku, kot superveleslalomu. Glede na to, kar ima v nogah, bi v letošnji sezoni lahko naredil še kakšen boljši rezultat. A gre potrpežljivo naprej, sezono je sklenil v finalu, kjer pa nekaterih ni bilo,” je po tekmi dejal glavni trener slovenske moške smukaške ekipe Peter Pen.

Slovenci bodo na Švedskem ostali še en teden, saj so v Skandinaviji zimske razmere. “Na razpolago smo dobili nekaj materiala, ki ga moramo testirati, tako da lahko naredimo prvi temelj za naslednje leto. Boštjan Kline tu trenira že dva dni, zdaj pa bomo izkoristili še ostale dneve, saj je tu prizorišče naslednjega svetovnega prvenstva. Imamo voljo, energijo in fokus, tako da, zakaj ne,” je dejal Pen.

Mariborčan lani z zmago letos v slabi formi

Za največji padec je letos poskrbel Boštjan Kline. Lani je v Kvitfjellu na Norveškem na smuku vpisal prvo zmago v svetovnem pokalu, sezono pa je končal še s petimi uvrstitvami v najboljšo deseterico. Njegova letošnja forma pa ni niti približek lanske, saj je na osmih smukih vpisal 24 točk za 36. mesto v smukaškem seštevku. Najboljši dosežek pa 13. mesto na superveleslalomu v Val Gardeni, kjer se je edinkrat v tej sezoni uvrstil v prvo petnajsterico.

Kline je lani smukaško sezono končal na desetem mestu z osvojenimi 230 točkami. V seštevku superveleslaloma pa je bil 11. (122 točk). Letos se mu je superveleslalomski finale izmuznil za eno mesto, sezono je končal na 26. mestu (45 osvojenih točk), so zapisali na STA. Od moških članov slovenske reprezentance bo v Aareju tekmoval še Žan Kranjec, ki si je nastop na finalnem moškem veleslalomu priboril kot šesti veleslalomist sezone.