Ena izmed legend zlate lisice, ki delujejo iz ozadja, je Andrej Rečnik, nekdanji smukaški državni prvak in nogometaš NK Maribor. Po poročanju Sportkluba, ki se je s z njim pogovarjal, ga skrbi, da bo prišlo v Mariboru do dokončnega odvzema ženskih tekem svetovnega pokala.

“Maribor je včasih dihal s tekmovanjem, danes je drugače”

Rečnik, ki sicer prihaja iz Hoč, ne skriva, da je želel, da bi Zlata lisica ostala v Mariboru. “Skrbi me. Nekako na prelahek način izgubljamo tekme v Mariboru. Zapihati bi moral nov veter. Vprašati bi se morali, ali želimo Zlato lisico v Mariboru ali ne. Ne vidim več pravega dihanja mesta s tekmovanjem. Prav to pa je včasih krasilo Maribor. Ljudje so vsako leto komaj čakali na Zlato lisico. Pred dogodkom se je veliko govorilo o tem. Danes je drugače,” je povedal.

“Ne vidim več pravega dihanja mesta s tekmovanjem. Prav to pa je včasih krasilo Maribor. Ljudje so vsako leto komaj čakali na Zlato lisico. Pred dogodkom se je veliko govorilo o tem. Danes je drugače,” dodaja Rečnik. 

Meni, da Štajercem primanjkuje smučarskega duha tudi zaradi vpliva družbenih omrežij. Poudarja, da ljudje na njih predvsem sejejo negativizem.

Sedaj so drugačni časi, mladih več ni

Sam je na Zlati lisici sodeloval že kot najstnik, z njo je povezan že desetletja. Začel je leta 1972, takrat je bil sicer zadolžen za dostavo orodja iz skladišča na teren. Bil je del ekipe znanega trenerja Filipa Gartnerja. Čez osem let se je v celoti predal ekipi organizatorjev, kmalu postal vodja priprave veleslalomske in slalomske proge, v tej vlogi pa je še danes pomemben član ekipe Mitje Dragšiča.

Zlate lisice mladi več ne čutijo na enak način: “Pa saj niso sami krivi. Takšna je današnja družba. Vsega je preveč. Preveč je obveznosti, drugih aktivnosti, ” poudarja Rečnik. 

Takšnega športnega duha, kot so ga imeli v času njegovega otroštva, več ne vidi pri današnji mladini. “Želeli bi pomoč mladih. Pa je ni. Če že pride kakšen mladenič, gre za sina enega od nas. Zakaj? Mladina se zanima za druge stvari. Poleg tega delujemo na prostovoljni osnovi,” smučarski ljubitelj poudarja, da Zlate lisice mlajši rodovi ne čutijo več na enak način. Dodal še je, da je sedaj povprečna starost ekipe, ki skrbi za pripravo proge, stara 54 let. “Pa saj niso sami krivi. Takšna je današnja družba. Vsega je preveč. Preveč je obveznosti, drugih aktivnosti …

Sam je bil vrsto let aktivni alpski smučar, nato pa nogometaš

Rečnik je bil tudi sam veliko let aktivni alpski smučar, nastopil je na mnogih tekmah svetovnega pokala. Tekmoval je do leta 1979, bil je vrstnik Bojana Križaja. Najprej je bil veleslalomist, kasneje se je preusmeril v smuk. Obžaluje, da ni dočakal priložnosti na olimpijskih igrah.

NK Maribor in Zlata lisica sta zaščitni znak mesta,” meni Rečnik in dodaja, da bo sam kljub upokojitvi ostal del Zlate lisice.  

Ko se je smučarsko upokojil, se je začela njegova kariera nogometaša. V dveh mariborskih klubih je igral z Matjažem Kekom, najprej v NK Železničar, nato v NK Maribor. Zaigral je tudi v drugi jugoslovanski ligi. Z nogometom se je nehal ukvarjati leta 1987. Ostaja pa mu ljubezen do nogometa, Ljudskega vrta in Maribora. “NK Maribor in Zlata lisica sta zaščitni znak mesta,” je za Sportklub povedal Rečnik in dodal, da bo julija izpolnil pogoje za upokojitev, toda da bo hkrati ostal del Zlate lisice: “Upam, da končno v Mariboru.

Rečnik se čudi, da pri Zlati lisici ni večje podpore mesta

Meni, da bi morali Marprom in prireditelji Zlate lisice v večji meri strniti vrste. Hkrati ga čudi, da ni večje podpore mesta, od župana navzdol, češ da gre le za tekmo svetovnega pokala. “Tekmo, za katero se nam kaj lahko zgodi, da jo izgubimo. Zdaj nas na površju drži opažanje odgovornih pri FIS, ki vidijo in spoštujejo naš trud. Poleg tega pa se tekmovalke, spremljevalne ekipe in novinarji radi vračajo v naše mesto.

Marprom in prireditelji Zlate lisice bi morali v večji meri strniti vrste. Morda smo malce zaspali. Ob tem pa se čudim tudi, da pri projektu ni večje podpore mesta. Od župana navzdol. Vendarle gre za tekmo svetovnega pokala,” dodaja Rečnik. 

Upa, da bo rešitev nadomestna proga v zgornjem delu Pohorja, ki bo morda pripravljena že prihodnje leto. “Vseeno pa mora naša prioriteta ostati tekma s ciljem na snežnem stadionu. To je namreč prava Zlata lisica,” še je povedal za Sportklub.