30-letni Lenartčan Alen Ploj je bil nekdaj eden najbolj talentiranih nogometašev v Ljudskem vrtu. V tistih časih je bil eden od petih napadalcev v evropskem NK Maribor, poleg legendardnega Marcosa Tavaresa, je slačilnico delil še z Robertom Beričem, Etienom Velikonjo in Daliborjem Volašem. Danes je Ploj še vedno aktiven nogometaš, ampak hkrati gradi še eno, drugo novo kariero; individualnega trenerja nogometa in fitnesa tako za vrhunske športnike kot tudi za rekreativce.

»Pred kratkim smo se pogovarjali prav na to temo, kakšna konkurenca je bila v mojih časih v NK Maribor. Mislim, da če bi primerjali zdajšnjo in takratno ekipo v napadu je res razlika,” se je spomnil svojih časov Alen Ploj, ki letos igra za Gamlitz v četrti avstrijski ligi.

Alen Ploj prihaja iz Lenarta, kjer studio ima skupaj z zaročenko Sano Grah Amidžić, prav tako iz Lenarta, je diplomirana kineziologinja, učiteljica joge in masažna terapevtka. Skupaj tako nudita tudi polno podporo za tiste, ki potrebujejo pomoč po poškodbi.

Ploj je svojo nogometno kariero začel v Lenartu, pa prestopil v Jarenino in kot nadarjeni nogometaš kasneje še v NK Maribor. Tam ni nikoli dobil prave priložnosti, najprej je šel na posojo v Celje, pa Muro, v tistih časih, ko je bilo dovoljeno še ti. dvojno licenciranje pa eno leto kombinirano za Maribor in Aluminij. V mariborski takratni B ekipi je bil kapetan, a v Ljudskem vrtu takrat prostora za njega ni bilo. Sledila je epizoda na Slovaškem, pa tri leta na Poljskem, nato pa nogomet v nižjih avstrijskih ligah.

V zaključku pogovora smo se seveda dotaknili tudi te teme, prednosti in slabosti Avstrije, a večino časa pogovora smo tokrat namenili pomenu dodatnega treninga, s kom danes dela, s kom je delal, kaj priporoča mladim športnikom in kje ga lahko kontaktirajo, v kolikor želijo njegovo pomoč oziroma njegov trening.

23. oktobra bo v Studio Sanaya predavanje z odličnim atletskim trenerjem Gašperjem Predaničem
“Jutrišnji termin je prestavljen na 23. oktober, ko organiziramo tekaški seminar. Prepričan sem, da bo vrhunsko izpadlo. To bo tudi meni zelo koristilo. Gašperja že dlje časa spremljam, veliko komunicirava, prišel je na to idejo, da to speljeva, tako da se že veselim te izkušnje. Vsi zainteresirani se za 6-urni tečaj v nedeljo, 23. oktobra lahko prijavijo na e-mail: [email protected].”

Pomen individualnega treninga.

“Dodaten individualni trening je zelo pomemben. Delati moraš na svojih pomanjkljivostih, po drugi strani, pa biti pameten, ker lahko hitro pregoriš. Treba biti pazljiv, še posebej na profesionalni ravni, da upoštevaš ekipni urnik. Vsekakor pa če želiš napredovati moraš delati individualno, ker če govorimo o ekipnem športu, je dejstvo, da se na treningih ne posvetijo dovolj individualnem razvoju, da igralci popravljajo svoje napake. Mislim, da je individualni trening zelo pomemben pri vseh, ki se tega lotijo z ambicijami profesionalne kariere.”

Kje Vi vidite težavo mladih nogometašev, je morda pri tehniki?

“Mislim, da smo slovenci tehnično dobro podkovani. Če bi se primerjali z ostalimi, bi prej izpostavil fizični primanjkljaj. Tu bi morali več in hitreje napredovati, ker tehnično smo sposobni.”

Vi trenirate tako mlade kot že izdelane športnike. Kakšen je konkretno plan in začetek dela z mladim športnikom?

“Ne treniram samo nogometaše. Imam tudi odbojkarico, hodila je k meni tenisačica, ampak če konkretno sprašuješ za nogomet, katerih je seveda največ, prvo se pogovoriva, da vidim katero pozicijo igra, katere pomanjkljivosti ima in glede na to potem sestaviva program. Odvisno je od več faktorjev, od ekipnih urnikov, do zmožnosti posameznika. 

Kako je s starejšimi igralci?

“Tam ni nekega določenega programa, ker dosti tudi manjkajo, tam se sproti dogovarjaš za določen trening. Med sezono je težko delati po začrtanem programu, treba je upoštevati tudi faktor utrujenosti, razpored tekem in ostalo. Tu se bolj dogovarja iz treninga v trening.

Stena slavnih. Foto: Filip Džeba / Maribor24.si

“Od imen, v prvem letu dela. Vsekakor z vsemi temi, ki visijo na tej steni. Edino Bezjak ni bil tukaj od obešenih. S Kurtićem sva delala on-line trening, ampak ostali so bili tukaj v Lenartu. Verbič, Krhin, Majer, ki je mimogrede prav tukaj iz Lenarta in je naredil izjemno lepo kariero. Žugelj je bil, Hotić, Pihler, Bajde, Zahović, Obradović, Kotnik, da ne pozabim še koga. Imam tudi nekatere mlajše reprezentante kot so Flakus Bosilj.

Nogometne treninge dela predvsem individualno s poudarkom na tehniki, sprejemu, koordinaciji, driblingu in podajah.

Koliko časa posvetite izobraževanju?

“Rad bi čim več znanja, ker tudi nogomet iz dneva v dan napreduje. Šport gre naprej, način treninga, pristop, vse gre na višji nivo. Rad bi se še več izobraževal, ampak moram priznati, da sem se zadnje čase temu manj posvetil, kot bi si to želel. Gradim na tem, kar sem se naučil skozi mojo kariero. Naredil sem tudi IPFA tečaj trenerja, tam sem se tudi dosti naučil, ni me sram priznati, da spremljam dosti tujih trenerjev, gledam predavanja, kratke odseke na družbenih omrežjih.

Kako poteka delo? Ena na ena?

Večino imam 1 na 1, da se lahko maksimalno posvetim. Če imam športnike, ki jih lahko povežem, da imata isti cilj, vzamem tudi dva, maksimalno tri. Večinoma pa delam vse individualno. Tudi prostor je takšen, da več kot trije ne morejo delati istočasno. Treningi potekajo 60-70 minut, kratko segrevanje in ena ura intezivnega dela.

Foto: Filip Džeba / Maribor24.si

Če bi se moral odločiti, kaj raje delam, fitnes ali trening nogometa, se res težko odločim. Definitivno rad delam nogomet s talentiranimi fanti, tudi z najmlajšimi. Fitnes ima prav tako svoje prednosti, težko se odločim v tem primeru. Redko povežem in eno in drugo, včasih naredimo kakšno aktivacijo v fitnesu in nato glavni del nogomet. V večini imam ločeno: Ali trening fitnesa ali trening nogometa.

Fitnes vaje, ki jih objavljajte na vašem Instagram profili so velikokrat kombinacija več mišic.

“Odvisno je, s kom delaš in kako pogosto. Res je, da večkrat delamo trening celega telesa, ker praktično noben ne hodi vsak dan. Zato je tudi težje, da bi ločevali trening bolj podrobno, tako da večino fitnes treningov posvetim celemu telesu. S športniki se več fokusiram na določene pomanjkljivosti. Opažam, da jim nasploh manjka motorike in gibljivosti. Predvsem pri nogometaših. Sam sem bil kot igralec zelo ‘zategnjen’, pa nisem takrat nič kaj delal na tem. Vidim sedaj pri fantih, ki hodijo k meni, da je to težava. Sam konkretno vsak dan delam te vaje za mobilnost, pa se mi zdi, da sem še vedno zategnjen.

Predlagam vsem, da pred treningom naredijo vaje za mobilnost. Ne potrebujejo več kot 10-15 minut, samo da je konstanten, dva do trikrat na teden. Zagotovo se bo opazil napredek.

Probate vcepiti to razmišljanje tudi najmlajšim?

“Ko sem bil jaz mlad, me tudi ni zanimal na primer fitnes. Jasno mi je tudi, da je mladim nogometašem žoga na prvem mestu, kar je tudi prav. Ampak potrebno je dodati tudi delo konkretno v fitnesu, če to tako poimenujemo pri mlajših. Z mladimi ne delaš istih vaj kot s starejšimi, izdelanimi športniki. Prav je, da se tega lotijo čim prej, da se naučijo pravilne izvedbe, v začetku so tudi manjše obremenitve, manj je uteži, več je lastne teže. Moje mnenje je, da mladi športniki morajo v svoj trening čim prej dodati tudi trening telesnega razvoja.

Kje oziroma kako Vas lahko kontaktirajo mladi športniki, da pridejo k Vam na trening?
“Lahko me kontaktirajo kar na Instagramu @alenploj, tam sem načeloma vedno odziven. Naj se javijo, pa se bomo dogovorili. Se oglasijo pri meni v Lenartu v Sanaya Studio, dogovorimo plan in začnemo delati. Z mladimi, še posebej talentiranimi nogometaši zelo rad delam, za njih se tudi največ prilagodim.”

Kako na individualno delo gledajo trenerji teh Vaših športnikov, ki trenirajo dodatno?

“Slabo. Dogaja se, da ne želijo, da igralci delajo dodatno. Mislim, da je to nekaj najslabšega za perspektivne športnike, ker namesto, da se povežemo in si skušamo medsebojno pomagati, eni to zavračajo.

Kaj pa Vaša nogometna kariera, je zaradi te trenerske kariere morda pod vprašajem?

“Sigurno je vprašljiva, ampak še vedno imam zelo rad nogomet. Rad igram, rad grem na trening, ta ritual, druženje, da ni vse na koncu individualno. Tudi tekma daje te emocije. Vajen sem tega celo življenje, nekega profesionalizma. Tako da, vse je možno, tudi to, da se bom kmalu spustil v nižjo slovensko ligo, ker mislim, da sem še vedno dobro pripravljen. Dokler mi bo časovno šlo skozi, se še vsekakor vidim na igrišču.

Deloma ste odgovorili, ampak konkretno, kaj če bi jutri prišla ponudba iz Prve ali Druge lige?

“Mislim, da bi zavrnil. Sedaj, ko gradim trenersko pot, ne verjamem, da bi prišla takšna ponudba, ki bi me prepričala drugače. 

Vesel sem, da sem se našel v tem, uživam v individualnem delu. Za nazaj ne moreš spremeniti stvari, mislim da je na koncu vse za nekaj dobro. Vem, kakšno srečo moraš imeti, da prideš na nek višji nivo. Ni samo znanje in talent, moraš tudi biti ob pravem času, na pravem mestu. S svojo kariero sem, pa nisem zadovoljen, ampak na koncu lahko rečem, da sem zadovoljen, kako se stvari sedaj odvijajo.”

Sanaya studio delita skupaj z Vašo zaročenko, ki je po izobrazbi kineziologinja.

“Tako. To je bilo v planu že pred tremi leti, ko je punca tukaj zraven mene odprla svoj studio, namenjen predvsem športnim masažam, treningom in vajam po poškodbi. Želela sva združiti tudi fitnes, da se lahko tudi jaz bolj konkretno pridružim in da narediva eno nadgradnjo pri treningih po poškodbah. Veliko sodelujeva, si pomagava z nasveti in znanjem, ki ga imama. Tako da v bistvu ponjava tudi celoten paket od rehabilitacije, masaž, do treningov po poškodbi.

Kar se tiče teh, ki sem jih jaz imel po poškodbi v tem prvem letu, jih na srečo ni bilo veliko. Roka Mordeja si sam omenil, on je imel precej zahtevno poškodbo, ampak je uspešno zacelil in igra sedaj normalno, v njegovi kot je pisalo na družbenih omrežjih ‘Last dance’ sezoni. Želim mu seveda vse najboljše, v prvi vrst brez poškodb. Od ostalih je najbolj svež primer Gašper Pečnik iz Aluminija.

Veliko jih poškodba strezni, predvsem zato, ker niso dovolj delali pred tem. Ko pride poškodba, je prepozno. Potem šele vidijo, da so delali premalo in da morajo vlagati v sebe, da se poškodba v bistvu ne obnovi. Jaz sem imel težave s kolenom in takrat sem prišel v ta svet, kako se izogniti operacijam v primeru poškodb, kako povečati preventivo pred poškodbami. Spomnim se, da sem z nekaterimi vajami začel šele na Poljskem, ko sem videl, koliko več vlagajo v trening fitnesa.

Na Instagramu imate več kot 100.000 sledilcev.

“Sigurno mi to koristi pri mojem delu. Kak se je to zgodilo … Najverjetneje z dobrim delom, dobrimi treningi, priporočila športnikov, verjetno je k temu še kaj prispevala moja preteklost iz nogometa.

Ne morem mimo enega vprašanja, Carmen Osovnikar.
“Vsi me sprašujejo, kak ona trenira (smeh), ampak moram odkrito povedati, da izjemno dobro. Tudi precej redno hodi, trenira pa res vrhunsko, izredno je močna za svoja leta. Tako, da jo lahko samo pohvalim.

Kako Vam gre ta del ‘službe’ z družbenimi omrežji?

“Zagotovo ni lahko. Kakšen posnetek snemaš večkrat, ne gre vse iz prve, sploh nogometnih treningi, ko želim, da so res perfektni. Vzame veliko časa, potrebuješ tudi idejo. Sodelujem tudi s poljskim podjetjem R-GOL, kjer skrbim za socialna omrežja, spletno stran, prevajam in odgovarjam strankam. Skrbim za slovenski trg podjetja R-GOL.

Kakšno pot vidite danes pri mladih nogometaših?

“Težko je, za vsakega mladega nogometaša. Konkretno, če sprašuješ za NK Maribor, tam je še težje, da iz mladinske šole prideš v člansko ekipo. Jasno, da mladim ni motivacija, ko potem gredo na posojo v drugo ligo, še posebej napadalcem. Ampak tukaj svetujem vsem, da se morajo še bolj dokazovati, da naredijo korak naprej, ker Druga slovenska liga ni slaba. Tu je potrebno stisniti in se dokazati.

Seveda jih na koncu gre veliko za boljšimi pogoji v Avstrijo, ampak v slabšo ligo. To pa je samo pot navzdol, če imaš ambicije uspeti na profesionalni poti. Po drugi strani pa imamo srečo, da smo tako blizu Avstrije, da lahko poleg službe še vedno igraš za v redu denar. Če primerjaš našo četrto ali peto ligo in njihovo šesto ali sedmo, je to povsem drug svet. Ampak kot pravim, vse je stvar ambicij, če želiš nekaj doseči, je boljše vztrajati tukaj, če želiš zaslužiti, pa je boljše v Avstriji.

NK Maribor?

“Spremljam. Ne uspem pogledati mogoče celotne tekme, ampak spremljam video povzetke, berem novice. Maribor je specifično mesto, meni je takrat bilo vrhunsko. Ko si mlajši, se mogoče niti ne zavedaš določenih stvari. Sedaj, ko se spomnim za nazaj, s kom sem igral, dosti bolj cenim. 

Bil je seveda Marcos Tavares, legenda kluba. Bili so takrat še Velikonja, Berič, bil je tudi Volaš, prihajal je mladi Luka Zahovič. Samo takrat sta igrala dva napadalca, dva sta bili še na klopi. Sedaj igra v bistvu samo en klasičen napadalec. 

Za konec, kakšna je prihodnost?

“Verjamem da lepa. Želja je razširiti prostor, ampak počasi, korak po korak. Eno leto je, odkar sem odprl, pa je čas res hitro minil. Odprl sem ravno v pokoronskem času, vsi so mi takrat svetovali, naj se ne spuščam v to, ker mi bodo kmalu zaprli, da ne bo strank. Imel sem to željo, prostor je bil tukaj, hvala bogu, da sem verjel v ta projekt. 

Še vedno nisem uspel, da bi nedelje bile proste, v času priprav je bilo dela več, bomo videli, kaj bo v prihodnje. Ni lahko, velikokrat si na koncu dneva utrujen, ampak jaz to rad počnem, zato mi na koncu dneva tudi nikdar ni težko. Hvala bogu, da imam ‘gužvo’, zavedam se tudi, da samo od nogometa in nogometnih strank ne moreš živeti čez celo leto, uživam tudi v delu z rekreativci in tistimi, ki potrebujejo zgolj pomoč pri izgubi kilogramov. Vabljeni tudi tisti, ki se ne počutijo dobro, ki mislijo, da zaradi poškodb ne morejo trenirati.  

Alen hvala. Se vidimo torej 23. oktobra na tekaškem seminarju z Gašperjem Predaničem. Vse informacije najdete na Instagramu @alenploj ali na e-mailu: [email protected]