“Podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju, tako varnosti kot učinkovitosti in pomenu za družbo, po strokovni plati vedo največ,” so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v Zdravniški zbornici Slovenije.

Ponekod zdravniki prebolevniki

V celjski bolnišnici je cepljenih 99,4 odstotka zdravnikov, nad 90 odstotkov jih je cepljenih tudi v UKC Maribor, na Onkološkem inštitutu ter v splošnih bolnišnicah Brežice in Slovenj Gradec.

V največji zdravstveni ustanovi v državi – UKC Ljubljana, kjer dela več kot 1300 zdravnikov, jih je cepljenih 87 odstotkov. To je po ocenah zdravniške zbornice zelo visok delež. “Treba je upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali na porodniškem dopustu, medtem ko pri večini drugih bolnišnic, od katerih smo pridobili podatke, vanje dolgotrajno odsotni zdravniki oz. zdravnice niso všteti,” so pojasnili.

V nekaterih bolnišnicah so nekateri zdravniki, ki še niso cepljeni, prebolevniki in tako še zaščiteni. V Splošni bolnišnici Novo mesto je cepljenih 80 odstotkov zdravnikov, če bi prišteli še zdravnike prebolevnike, pa bi dosegli 86 odstotkov.

“Z visoko lastno precepljenostjo in tudi precepljenostjo svojih družin jasno kažemo, da smo v dejstva o cepljenju prepričani in ga zato priporočamo vsem. Posebej je pomembna precepljenost tistih, ki so v nevarnosti, da bodo ob okužbi s sars-CoV-2 potrebovali sprejem v bolnišnico, to je predvsem starejših od 50 let. Če ta skupina ljudi ne bo dovolj zaščitena, imamo lahko ob hitrem širjenju različice delta v bolnišnicah hitro še enkrat toliko ali celo več bolnikov kot lani jeseni,” poudarja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Precepljenost vendarle pod evropskim povprečjem?

Obenem smo v uredništvu preverili tudi podatke spletne strani Vaccinetracker Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), kjer pripravljajo zemljevide s stanjem glede covid-19 v evropskih državah.

Glede na stanje, kot ga beležijo, je med zdravstvenimi delavci v Sloveniji precepljenost nekaj več kot 70-odstotna, kar pomeni, da je še vedno pod evropskim povprečjem.