V zadnjih dneh se pojavljajo številni prostovoljci, ki bi želeli pomagati. Tako so se povečale zlorabe starostnikov na terenu, zaznali so jih v Zvezi društev upokojencev Slovenije in Rdečemu križu, na zlorabe so opozorili tudi v Humanitarčku, kjer poudarjajo, da se to ne počne.

Pomoč mora biti skoordinirana

»Ravno v teh časih mora biti pomoč skoordinirana. Jasno so znani koordinatorji pomoči po mestih, v Mestna občina Maribor je to Civilna zaščita. Zato je odgovorno in pravilno, da je VSAK PROSTOVOLJEC na terenu del skupnega plana. Drugače se zgodi, da ima nekdo 3 “zasebne nakupovalce”, par blokov stran pa je gospa 14 dni brez osnovnih dobrin,« poudarijo.

Prostovoljec starostniku kupil vino

Vsako mesto ima svojo skupino, ki vodi pomoč in ta je odgovorna za morebitne napake. V Humanitarčku se sprašujejo kdo stoji za higienskimi standardi? »In ko pride do napake – mora nekdo zanjo odgovarjati. Prav je, da odgovarja. In to nekdo, ki je kompetenten, ki jo zna rešiti … Ne da mi zvoni telefon ob 22.00, ko me kliče soseda, da je gospod mrtvo pijan, ker mu je prostovoljec, ki ni del uradne skupine, kupil 3 litre vina v trgovini , mi smo 6 let imeli gospoda treznega.« Pogosto je prosil za vino, a ker so vedeli kako je z njim, je dobil malinovec, pa se je nasmejal. In sedaj po več letih ponovno pije.

Zaznati je tudi, da na teren odhajajo ljudje, ki pred trenutno situacijo niso naredili nič

Kljub temu, da povedo, da imajo rokavice in maske, dodajo, da to ni poanta: »Z rokavicami si roke manj razkužujemo, transfer je večji. Prostovoljci, ki so na terenu potrebujejo ustrezno izobraževanje. Zelo dobro izvede za svoje Rdeči Križ Slovenije. Potrebno je vedeti in razumeti, kaj so pasti. Tega vam google ne pove, to vam lahko povemo le tisti “iz terena”.«

»Vsi nevladniki se trudimo zaščititi starostnike. Strah jih je, ne poznajo situacije. Na koncu pa si kljuko vrat podajajo ljudje, ki ne spadajo v nobeno društvo (ker nikomur ne zaupajo), imajo palstificirane “prostovoljske kartice”, za katere ne ve niti sama Slovenska filantropija ali pa ponarejene izkaznice, jap tudi Humanitarčka. Včeraj 44 “izgubljenih nakupov”, danes že 62! Pa je to le peščica, za katero vemo,« povedo.

Ob koncu so pozdravili medsosedsko solidarnost in poudarili, da je slednja nujna v blokih in naseljih. Gre za mikrookolje in dejanja, ki jih naredite mimogrede. Vse ostalo pa mora biti skoordinirano in skontrolirano s krovnim organizatorjem za vaše področje.