Ste vedeli, da se nov koronavirus ne širi le kapljično (kihanje, šmrkanje), kontaktno (dotikanje površin), pač pa tudi aerosolno, torej po zraku? To pomeni, da lahko kužne kapljice v zraku ostanejo nekaj časa in če se ravno tedaj mimo sprehodi neka oseba, se lahko okuži. Sedaj so tovrsten način širjenja končno priznale tudi naše oblasti, četudi je na to že pred časom opozarjal slovenski mikrobiolog, dr. Janez Pretnar. Nov koronavirus je tako precej bolj kužen od navadne gripe, zato zgolj varnostna razdalja ne zadostuje kriterijem “varnosti pred okužbo”.

Spodnje informacije so danes objavili s strani UKC Maribor.

1. Ne gre za navadno gripo.
2. Korona virus z uradnim imenom Sars – Cov-2 je zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
3. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni.
4. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih (telefoni, kljuke, denarnice, ipd.) tudi nekaj dni. Okužimo se lahko s stikom s temi predmeti.
5. Higiena rok je pomembna prav zaradi možnosti okužbe preko okuženih predmetov.
6. Osemdeset odstotkov ljudi bo okužbo preživelo z blažjimi znaki bolezni (karkoli že laično pod tem razumemo), ostalih dvajset odstotkov so ljudje z visokim tveganjem za težje oblike bolezni. Bolezen se lahko tudi pri navidezno lažje bolnih v hipu prevesi v težjo obliko bolezni.
7. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebo vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno, ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore, ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.
8. Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo.
9. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili.