Kot poroča portal finance.si so lastniki časopisnih družb Dnevnik in Večer povsem opustili združevanje. Z združevanjem so nameravali preprečiti upadanje naklad oziroma prihodkov. Po sporu o vrednosti družb, se s pogovori niso premaknili. Uradno projekt sicer ni pokopan, naj pa bi ukrepali v obeh časopisnih hišah.

Letos naj bi se poslovili še od osmih sodelavcev

Neuradne informacije od različnih virov, ki so jih prejeli, so se skladale. Na Večeru naj bi se že konec lanskega leta poslovili od več sodelavcev. »Šlo je za mehke metode zmanjševanja števila zaposlenih, z odhodom na čakanje pred upokojitvijo – so jih pa v novinarskih vrstah nekaj tudi nadomestili, a velja pravilo, da jih lahko zamenjaš zgolj s »cenejšimi« oziroma začetniki. Letos naj bi se poslovili še od osmih sodelavcev, z enakim pristopom, cilj je, da se stroški dela znižajo za približno pet odstotkov na letni ravni,« zapišejo na portalu finance.si in dodajo, da je sicer v uredništvu zaposlenih okoli 60, v družbi pa dobrih sto zaposlenih.

Zaklepali bodo vsebine

Bralce spletnega Večera naj bi, kot pišejo v Financah, čakala velika novost. Napovedujejo namreč, da bodo vsebine zaklepali in omogočali dostopali le naročnikom. Prva opazna sprememba je plačljiv dostop do osmrtnic.  V teh dneh bi naj določali vsebine, ki jih bodo zaklenili.

Podpirali združevanje z Večerom

Svet delavcev Dnevnika naj bi po poročanju prej omenjenega portala, pozval k pojasnitvi kaj se dogaja v njihovi družbi. Eden izmed sogovornikov je dejal: »Novih informacij od jeseni, ko smo se zadnjič pogovarjali z direktorjem, ni. Združevanje z Večerom smo podpirali tudi zato, ker je bilo to vsaj nekakšno znamenje, da se v družbi razmišlja nekoliko bolj dolgoročno. Zdaj tega razmisleka ni zaznati.«

Odpuščanj zaenkrat ni bilo

Ena izmed sprememb je število strani, le-to so od 1. februarja zmanjšali z 32 na 24. »Opazili so tudi kleščenje stroškov pri kadrih, najprej kot odpoved sodelovanja z občasnimi honorarnimi sodelavci, stroške naj bi po oddelkih morali znižati vsak za petino,« zapišejo na finance.si. Pričakujejo, da je to le prvi korak, že lani naj bi jim ob podaljšanju kolektivne pogodbe namignili, da se bo potrebno odpovedati delo pravic ali znižati plače. Odpuščanj zaenkrat niso imeli, so se pa odločili, da ne bodo nadomeščali ljudi, ki so odšli. Trenutno beležijo 120 delavcev.