V Zdravniški zbornici Slovenije ob neljubem dogodku v celjski bolnišnici poudarjajo, da je treba takoj preveriti in posodobiti vse nadzorne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo. Po besedah predsednice zbornice Bojane Beović ta dogodek opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu, ki postajajo kritične.

V zbornici so prepričani, da je treba celotnen položaj najprej in predvsem pietetno in natančno pojasniti svojcem, se jim iskreno opravičiti ter vzporedno takoj preveriti in posodobiti vse nadzorne mehanizme, da se takšni dogodki ne ponovijo.

Dogodek v Celju opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu, ki postajajo kritične

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za pomembno sodelovanje med različnimi javnimi ustanovami, ki jim je zaupana skrb za ranljive prebivalce, vendar jim pristojni v Sloveniji hkrati ne namenjajo dovolj strokovne, kadrovske in materialne podpore, da bi svojo nalogo lahko opravljali na najvišji ravni. “Sledljivost pacientov mora biti zagotovljena v celotni zdravstveni oskrbi, predvsem pri starostnikih, ki so v oskrbi socialnih ustanov,” so zapisali.

Predsednica zbornice Beović pa je ob obisku v primorski regiji v izjavi za medije poudarila, da dogodek opozarja na kadrovske razmere v slovenskem zdravstvu, ki postajajo kritične. “Glede na to, da smo starajoča družba, da potrebujemo zaposlene, usposobljene ljudi, ki bodo skrbeli za starostnike tako v bolnišnicah kot v okolju socialnih domov, je treba te poklice ustrezno nagraditi oziroma jih narediti privlačne,” je dejala. Opozarja, da slabo preskrbljena kadrovska zasedba povečuje možnosti, da prihaja do takšnih napak, kot se je zgodila v Celju.

Obenem je treba po njenih besedah poskrbeti tudi za boljše pogoje dela. “Bolnišnice so stare desetletja, bolniki nam dobesedno ležijo po hodnikih, to je grozen položaj za bolnike in tudi za zdravstveno osebje, ki tam dela,” je dejala. Da bi bili preskrbljeni, tako na področju zdravstvenega kot socialnega varstva, bo treba za to nameniti več sredstev, je še poudarila.

Zdravstven minister je napovedal strokovni nadzor

V celjski bolnišnici je namreč prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Zaradi dogodka je vodstvo bolnišnice ponudilo odstop, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je napovedal uvedbo izrednega strokovnega nadzora. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti tudi sam, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem napovedal.

STA