Na platformi Zaščitimo Slovenijo je na voljo odprtokoden format za model 3D maske Gladius Friends, ki lahko ob uporabi primernih filtrov in s pravilnim rokovanjem pomaga pri zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom. Na voljo bodo za fizične osebe, ne pa tudi za bolnišnice, saj so brez certifikata.

“Gre za masko za domačo uporabo, za izdelavo maske je primeren katerikoli 3D tiskalnik, maska pa je ob ustrezni nevtralizaciji (dekontaminaciji) namenjena večkratni uporabi,” sporočajo za Maribor24.

Spletno mesto predstavlja platformo povezovanja tistih, ki lahko pomagajo s tiskanjem 3D maske Gladius Friends in fizičnih oseb, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih. Projekt je poimenovan “maska za prijatelja” in predstavlja vseslovensko gibanje, kjer lahko posamezniki sami natisnejo masko in vizir zase ter za prijatelja.

 

Velja poudariti, da zaščitna maska ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Tovrstna zaščitna maska ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov.

Narejene iz neškodljivih materialov

Izdelovalec potrebuje 3D tiskalnik in PLA filament, ki ni zdravju škodljiv. PLA je v uporabi v prehrambeni industriji ter tudi v medicini za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke. Na voljo so različni filtrirni materiali. Uporabnik pritrdi izbrani filter na masko z ustreznim pritrdilnim materialom, maska pa je na voljo v treh različnih velikostih.

Zaščitni vizir iz umetnih mas so z namenom zaščite obraza (oči, nosu in ust) razvili na Zavodu 404, prozorni material zakrije celoten obraz, struktura plastike pa omejuje prehod virusa. Zaščitni vizir je uporabljen poleg običajne zaščitne opreme, vendar prav tako ni certificiran medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema.

3D prototip na podlagi svojega in ženinega obraza

Prototip 3D maske je z namenom zaščite svoje družine razvil VR/AR strokovnjak in navdušenec nad 3D tiskom, David Kvaternik.

Prvi prototip 3D maske je oblikoval s 3D skeniranjem stare mizarske maske ter 3D skenom njegovega in ženinega obraza. Izkazalo se je, da je 3D sken obraza odlična rešitev, da se je pripravila maska, ki se odlično prilega na različne obraze.

Združenih več kot 250 posameznikov in podjetij

Njegov model je nato v skupnosti delil še strokovnjak ekipe Tehnološkega parka Ljubljana Aleš Pevc, ki je z eno Facebook objavo v le nekaj urah združil številne posameznike in podjetja, ki imajo 3D tiskalnike in so pripravljeni tiskati maske. Tako se je rodila iniciativa Zaščitimo Slovenijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij. Za skupni cilj zaščite Slovencev pred koronavirusom in okužbo s COVID-19 je na platformi trenutno združenih preko 250 posameznikov in podjetij.

In cena?

Priporočen netržen znesek enega vizirja ali ene maske je med 4 in 6 evrov, vključuje pa ocenjene stroške materiala, elektrike in obrabe stroja. Vendar iniciativa Zaščitimo Slovenijo ne prodaja 3D tiskanih mask in vizirjev. 

Po eni strani ponuja brezplačen odprtokoden format za izdelavo izdelka, po drugi pa spletno mesto www.zascitimo.si predstavlja platformo povezovanja tistih, ki lahko pomagajo s tiskanjem 3D maske Gladius Friends (ker imajo na razpolago 3D tiskalnik) in fizičnih oseb, ki si želijo maske za svojo lastno zaščito in zaščito svojih bližnjih. Na platformi se torej povežejo, potem pa sami, individualno dogovorijo vse podrobnosti. Ideja je predvsem v tem, da se zaščiti čimveč Slovencev in Slovenk, ki se preko platforme lahko čimhitreje in čimbolje povežejo. Projekt je poimenovan “MASKA ZA PRIJATELJA”.