Slovenija

Zavarovalnice s pomočjo detektivov na goljufe

Uredništvo , 12.02.24 ob 10:28

Zavarovalniška goljufija je tudi dogovorjena prometna nesreča.

Zavarovalnice s pomočjo detektivov na goljufe
Slika je simbolična.

Zavarovalnice se borijo proti goljufom v posebnih oddelkih, pogosto s pomočjo detektivov, poroča RTV Slovenija.

Dogovorjene prometne nesreče so pogosta praksa, ki jo izvajajo fizične ali pravne osebe ter kriminalne skupine. Po ocenah zavarovalne industrije v Evropi je približno 10 odstotkov izplačanih škod posledica goljufij, kar povzroča milijonsko škodo,  je za portal MMC RTVSLO poudaril Klemen Radetič iz Zavarovalnice Triglav.

To zahteva veliko preiskovalnega dela, zato zavarovalnice pogosto najamejo detektive. V takih primerih imajo dogovorjene nesreče vsaka svojo vlogo in se trudijo, da se nesreča res zgodi.

Kakšen je postopek? 

"Po dogodku se pokliče policija in reševalci ter išče medicinsko pomoč v UKC-ju. Sledi bolniški stalež, fizioterapije in druge oblike zdravljenja," pojasnjuje za MMC RTVSLO detektivka Tina Kramberger.

Motiv pogosto vključuje tudi zahtevek za odškodnino za telesne poškodbe, pri čemer se pogosto srečujejo s ponarejeno medicinsko dokumentacijo, dodaja Radetič.

"S tem se obremenjuje zdravstveni sistem in policija, kar prizadene tako zavarovalnice kot davkoplačevalce. Vendar se prej ali slej odkrijejo dokazi, zato se goljufanje ne splača," opozarja Kramberger za portal. 

Mariborska policija nima natančnih evidenc o dogovorjenih prometnih nesrečah, vendar opažajo večje število goljufij na tem območju. Lani so obravnavali 17 takih primerov, še navaja MMC RTVSLO.