Združenje zasebnih vrtcev Slovenije poudarja, da zdravje ni zgolj negativen test na Covid, ampak je pomembno tudi okolje, ki mora biti zdravo in namenjeno razvoju psihosocialnih veščin.

Otroku največ pomeni mimika obraza

Za otroka je ena izmed bolj pomembnih stvari mimika obraza, ki mu velikokrat pove več kot same besede. Ravno tako se veliko otrok prvič odpravlja v vrtce in namesto nasmejanih novih obrazov, se bodo srečali z zakritimi vzgojitelji.

“To je absurd. Prilagodili smo se vsem zahtevam in priporočilom NIJZ.” pa še sporočajo.

Ker imajo otroci v navadi, da segajo po osebi, ki jih pestuje, in skušajo odstraniti razen nakit ali očala, pa bodo še dodatno ogroženi, saj bodo zagotovo segali tudi po maskah.

“Škoda, ki jo bo nošenje mask povzročilo otrokom, je nepopravljiva”

“To je absurd. Prilagodili smo se vsem zahtevam in priporočilom NIJZ.” pa še sporočajo. Vrtec bodo obiskovali zdravi otroci, tudi vzgojitelji bodo nadzorovani in zdravi. V primeru kakršnekoli okužbe bodo oddelki zaprti za 10 dni. V Združenju tudi opozarjajo, da bo škoda, ki jo bodo s tem povzročili otrokom nepopravljiva. V tem času so namreč v razvojnem obdobju, vzgojiteljice z maskami pa naj bi zanje pomenile psihološko in socialno obremenitev za našo najmlajšo populacijo. Zato pozivajo vlado, da ukrepov ne zaostruje na račun otrok.