S pravilno higieno kontaktnih leč in očal zmanjšate tveganje za okužbo s koronavirusom, pojasnjujejo strokovnjaki. Ne dotikajte se oči, pred dotikanjem obraza si vedno z milom in toplo vodo umijte roke, poudarjajo. Svetujejo pa, naj uporabniki namesto kontaktnih leč nosijo očala, ki naj jih pred uporabo očistijo z alkoholnim robčkom.

Čim manj se dotikajmo tudi obraza

»Vsi, ki nosimo očala ali kontaktne leče, se obraza in oči dotikamo pogosteje, zato je možnost prenosa virusa iz rok do naše sluznice oči večja. Bodimo pozorni in se zavestno z rokami čim manj dotikajmo obraza, saj s tem preventivnim ukrepom lahko zmanjšamo tveganje za okužbo,« so v sporočilu za javnost navedli v očesnem centru in optiki Morela. Za tiste, ki nosijo očala ali kontaktne leče, so izdali nasvete za preprečevanje okužbe.

Na prvem mestu pojasnjujejo pravilno umivanje rok. Nadalje svetujejo, da uporabniki očala večkrat na dan, najbolje pred vsako uporabo, obrišejo z alkoholnim robčkom. “Na ta način lahko preprečimo, da bi se virus, ki smo ga na očala zanesli z rokami, ali je nanj prišel iz površine, kamor smo očala odložili, posredno prenesel na vaš obraz in tako povzročil okužbo,” so pojasnili.

Za naročanje neosebne oblike komunikacije

Svetujejo tudi izogibanje dotikanju in mencanju oči: »Če se morate očesa res nujno dotakniti ali morate popraviti očala, uporabite robček. Suhe oči bolj srbijo, zato razmislite, ali bi v dnevno rutino dodali tudi vlaženje s kapljicami za oči. Če se morate dotakniti svojih oči iz katerega koli razloga, pred tem temeljito umijte roke z milom in toplo vodo.«

Prav tako strokovnjaki uporabnikom očal in kontaktnih leč svetujejo, naj preverijo zaloge zdravil za oči, kontaktnih leč in tekočine za leče. »Ne čakajte do zadnjega trenutka in uporabite neosebne oblike komunikacije ter spletno naročanje, kadar je le mogoče,« so dodali.

STA