Telekomunikacijska podjetja te dni beležijo izjemno velik porast količin prometa govornih, podatkovnih in video storitev, zato predvsem pri medoperaterskih povezavah prihaja do motenj. Ker so komunikacijske zmogljivosti omrežij omejene, trenutne razmere predstavljajo velik izziv za IKT stroko, pravijo v največjem operaterju Telekomu Slovenije.

Za več kot polovico večji porast govornih, podatkovnih in video storitev

V Telekomu Slovenije glede na običajne razmere v zadnjih nekaj dneh beležijo za več kot polovico večji porast količin prometa govornih, podatkovnih in video storitev. Kot so pojasnili, so zasedene predvsem medoperaterske povezave, medtem ko komunikacija znotraj njihovega omrežja poteka nemoteno.

Motnje tudi v T-2

Tudi v T-2 so povedali, da zaradi izjemnega povečanja govornega in podatkovnega mobilnega prometa prihaja do občasnih motenj pri vzpostavljanju posameznega klica v glavni prometni uri, še posebej v primeru nacionalnega gostovanja njihovih uporabnikov v omrežju Telekoma Slovenije. Slednjega zato pozivajo, naj aktivno pristopi k reševanju težav ter povečanju in nadgradnji zmogljivosti povezav med T-2 in Telekomom Slovenije. S tem bi namreč omogočil nemoteno delovanje mobilnih storitev, so zapisali.

Uporabnikom v T-2 priporočajo tudi uporabo fiksne telefonije, ki deluje brez težav.

Brezplačen dostop do televizijskih vsebin

Izrazito povečanje uporabe mobilnih in fiksnih storitev v zadnjih dneh opažajo tudi v A1. Izjemoma lahko prihaja do težav pri uporabi storitev, vendar večjih motenj ne zaznavajo, so zapisali.

Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in A1 so sicer uporabnikom ob epidemiji novega koronavirusa brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin. Za potezo so se odločili zaradi posebnih okoliščin, zaradi katerih bodo morali ljudje več časa preživeti doma.

Zmogljivosti omrežja pod testom tudi zaradi učenja na daljavo

V Telekomu Slovenije so zapisali, da so v teh dneh priča množični hitri transformaciji dela in učenja na daljavo, čemur ustrezno in sproti prilagajajo zmogljivosti omrežja.

Slovenija je zaradi širjenja novega koronavirusa uradno razglasila epidemijo, eden od ukrepov pa je tudi zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih institucij. Ta so uradno svoja vrata zaprla danes, čeprav so ponekod otroci doma ostajali že prejšnji teden.

STA