Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes izdal uredbo, ki določa, da se od danes od 19. ure prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, piše v uredbi, objavljeni v uradnem listu.

Na ministrstvu za zdravje sicer priporočajo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Iz UKC Maribor vse občane, ki pri sebi opazijo znake bolezni (povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje) prosijo, naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove.

V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika, prosijo, da pokličite telefonsko številko 02 /22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.

Minister s prepovedjo sicer sledi priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kot je danes povedala njegova direktorica Nina Pirnat, so tako predlagali zaradi višje stopnje tveganja prenosa virusa. Do 14. ure je bilo sicer v Sloveniji potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom, testirali so 785 ljudi.

Prepoved zbiranja za zdaj ne velja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so STA povedali na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za izobraževanje pa so že popoldne pojasnili, da sledijo priporočilom in spremljajo situacijo, ki pa se spreminja iz ure v uro.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je že napovedal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Pri sosedih poleg Kitajske najvišje število mrtvih

V Italiji je danes število mrtvih zaradi covid-19 naraslo na 233, saj je od petka umrlo še 36 ljudi. V samo enem dnevu pa so zabeležili rekordnih 1247 okužb z novim koronavirusom, skupno že 5883, kažejo uradni podatki.

V Italiji je izven Kitajske koronavirus zahteval doslej največ življenj, po Kitajski in Južni Koreji pa ima največje tudi število okuženih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zagrebški infekcijski kliniki so danes potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. S tem se je število okuženih na Hrvaške povzpelo na 12, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. V Avstriji je trenutno 64 obolelih, danes so potrdili en nov primer. Za posledicami koronavirusa sta umrli dve osebi. Na Madžarski je trenutno pet primerov, prav tak kot v Avstriji, so danes potrdili dodaten primer.