V Srebrni niti - združenju za dostojno starost so razočarani nad odločitvijo DZ, s katero je zavrnil njihov predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenju. Vseeno napovedujejo nadaljevanje prizadevanj za zakonsko ureditev tega vprašanja in volivce že zdaj pozivajo, naj na posvetovalnem referendumu glasujejo za zakon.

V javnomnenjskih anketah podpora zakonu

V združenju ugotavljajo, da nedavno glasovanje v DZ, s katerim so poslanci zakon zavrnili, nikakor ne odraža volje volivk in volivcev. "Ti so svojo podporo izrazili z več kot 5500 podpisi in s tem jasno sporočili zakonodajalcu, da je potrebna zakonska ureditev problematike. Prav tako je več javnomnenjskih raziskav v letu 2023 in tudi prej izkazalo večinsko podporo državljanov in državljank," so zapisali.

Odločitev poslanske skupine Gibanja Svobode, ki je v parlamentarni razpravi zakon podprla, tik pred glasovanjem pa sporočila, da bodo njeni poslanci glasovali proti, da bi se lahko o zakonu na posvetovalnem referendumu izrekli volivci, v Srebrni niti vidijo "kot taktično glasovanje in odmik od stališč stranke, ki jih je ta predhodno zagovarjala". "O zakonu bi namreč tudi ob izraženi parlamentarni podpori lahko odločali na referendumu," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Srebni niti napovedujejo, da bodo nadaljevali prizadevanja, da se v Sloveniji zakonsko uredi pomoč pri končanju življenja. Ocenjujejo namreč, da ureditev paliativne oskrbe, ki jo kot alternativo ponujajo nasprotniki zakona, "ni ustrezna nadomestna rešitev problema, ampak bi le ureditev obojega - v primerni komplementarni obliki - lahko v prihodnosti predstavljala vzpostavitev možnosti za človekovo odločanje o lastnem življenju, tudi o njegovem končanju".

Pozivajo, naj se udeležijo napovedanega posvetovalnega referenduma

Volivce v združenju že danes pozivajo, naj se napovedanega posvetovalnega referenduma udeležijo in glasujejo za sprejem zakonodaje, ki bi "omogočila trpečim odločati o koncu njihovega življenja". Glede referenduma sicer ocenjujejo, da bi ga bilo mogoče izvesti skupaj z junijskimi volitvami v Evropski parlament.

Poslanke in poslanci koalicije so predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v DZ vložili prejšnji teden. Predlagajo, da se volivke in volivce na referendumu vpraša: "Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?".

STA