Potem ko se čaka na začetek stečaja letalskega prevoznika Adria Airways ter se iščejo in krepijo druge povezave Slovenije s tujino, se marsikomu, ki že ima kupljene vozovnice, poraja vprašanja, kaj početi z njimi in ali še sploh lahko računajo na vrnjen denar.

Možnosti za povrnjen denar

Po poročanju Financ, je še nekaj primerov, v katerih imajo kupci nekaj možnosti, da dobijo povrnjen denar ali vendarle poletijo. Gre predvsem za polete, ki jih je Adria izvajala za druge letalske prevoznike iz združenja Star Alliance (letalske družbe iz tega združenja se zanimajo za nadomestitev izpadlih povezav oziroma jih že najavljajo), ali pa lete oziroma pakete potovanj, kupljene prek turističnih agencij.

Nakup pri partnerski družbi in ne Adrii Airways

Potniki lahko uveljavljajo možnost nadomestnega poleta ali odškodnine, če so vozovnico kupili pri partnerski družbi in ne Adrii Airways. V tem primeru se lahko povežejo s potniškim centrom in zahtevajo nadomestni polet (lahko se zgodi, da bi morali na drugo letališče) ali pa odškodnino. Tisti, ki so vozovnico oziroma potovanje kupili preko agencije, pa se morajo obrniti tja.

Plačilo s kartico najelegantnejše

Najbolj eleganten je nakup s kreditno kartico, dodajajo. V družbi Mastercard in NLB so izvedeli, da lahko od svoje banke izdajateljice kartice vedno zahtevate vračilo denarja (charge back), saj ste za to zavarovani. V NLB so še dodali, da odločajo o vsakem primeru posebej oziroma mora plačnik dokazati, da storitve ni dobil. Sicer pa mora imetnik kartice v reklamaciji na banki med drugim podati izjavo, iz katere je razvidno, katere storitve ni prejel.

V primeru stečaja v turističnem zavarovanju ni zavarovanja

Edini nasvet tržne inšpekcije opeharjenim kupcem do zdaj je, da je le mala verjetnost, da bodo navadni upniki letalskega prevoznika poplačani, saj ta nima več veliko premoženja. Prednost pri izplačilu od prodaje večine preostalega stvarnega premoženja že imajo dobavitelji, medtem ko upniki lahko računajo le še na prodajo pisarniške opreme in morebitnih premičnin.

Iz Ljubljane trikrat na teden

Lete iz ljubljanskega letališča izvajajo trikrat na teden; ob torkih, četrtkih in sobotah, ob 16.25 iz Bruslja ter ob 18:25 iz Ljubljane – na letališče Charleroi, je poletni vozni red, ki se začne 31. marca, uradno potrdil tudi madžarski nizkocenovni letalski prevoznik Wizzair. Vozovnice že prodaja. Sicer se je Wizzair nameraval umakniti z brniškega letališča, že napovedani vozni red za zimsko sezono letos in poletno lani je preklical. Zimske pa še ni nadomestil. Prevoznik do konca oktobra še leti tudi londonsko letališče Luton, še navajajo Finance.