Nacionalna shema za takojšnja plačila, imenovana Flik in nastala v sodelovanju z Bankartom, zagon aplikacije načrtuje v marcu. Platforma bo povezala 15 bank, med njimi Addiko, BKS, Deželno banko Slovenije, Primorsko hranilnico in Sberbank. Marca se bodo pridružile še Abanka, Delavska hranilnica, Gorenjska banka, Lon, Nova KBM, SKB in Sparkasse, maja še NLB, poleti tudi Unicredit.

Kot povedo na spletni strani aplikacije Flik, je ključna razlika med nakazili preko Flika in mobilne banke, da plačila med strankami različnih slovenskih bank potečejo takoj. »Za nakazila preko Flika zadostujeta že mobilna številka ali e-naslov prejemnika, plačila preko Flika pa bodo izvedena v nekaj sekundah,« povedo.

Stranke Nove KBM, SKB, Gorenjske banke, Sberbank, Addiko Bank, BKS Bank, Sparkasse, Deželne banke Slovenije, Lona in Primorske hranilnice Vipava si bodo lahko aplikacijo Flik Pay prenesle iz Googlove in Applove trgovine za aplikacije. Za stranke NLB, Intese Sanpaolo Bank, Abanke in Delavske hranilnice pa bo Flik del strankine mobilne banke ali mobilne denarnice.

Prepoznavanje s prstnim odtisom in prepoznavanjem obraza

Sprva bo znesek za takojšnja plačila omejen na največ 15 000 evrov, pošiljanje oziroma nakazovanje denarja pa bo možno le med uporabniki Flika. Ceno uporabe Flika ter strošek nakazil preko te aplikacije bo določila vsaka banka posebej, čeprav bi naj bili po napovedih shema in prenosi za večino komitentov brezplačni.

Posameznik bo v mobilno aplikacijo lahko vstopal z geslom, prstnim odtisom, senzorjem za prepoznavanje obraza, sam bo lahko omejil večino nakazil, posameznik pa bo lahko sam omejil višino nakazil. V primeru izgube telefona bo lahko s sporočilom svoji banki aplikacijo takoj blokiral, če pa bo aplikacijo uporabljal na več mobilnih napravah, bo lahko tisto na izgubljeni oziroma ukradeni napravi blokiral na daljavo.

V prihodnosti se bo s Flikom tudi plačevalo

Banke so se za oblikovanje sheme, ki predstavlja nabor skupnih pravil in postopkov, odločile zato, da bi izkušnjo s takojšnjimi plačili čim bolj olajšale ter tako omogočile zelo enostaven kanal za hitra in varna takojšnja plačila. V načrtu je, da bo s Flikom v prihodnosti mogoče plačevati tudi na prodajnih mestih in v spletni trgovini.

STA