Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Beovićeva je danes pojasnila, da ne potrebujemo več brisov in testiranj vseh kontaktov okuženih. Pač pa je treba bolnika, ki ima sum na bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, torej covid-19, pregledati in se nato odločiti za testiranje, da bodo vedeli, kako ga obravnavati.

Kontaktov okuženih ne bodo več testirali

Ob tem je dejala, da del bolnikov niti ne bo pregledan, pač pa bo svoje stanje sporočil po telefonu in se po dogovoru z zdravnikom dogovoril, kako naprej. Del okuženih ima namreč “blažje respiratorne težave, zaradi katerih se tudi sicer ne hodi k zdravniku ali v bolnišnico”.

V fazi, ko se bolezen širi, kot se, se jim zdi namreč testiranje kontaktov, “ki so lahko danes in jutri še negativni, potem pa pozitivni”, trošenje brisov in ljudi po nepotrebnem, je povedala infektologinja.

Varovalne opreme je dovolj

Na današnjem sestanku z direktorji bolnišnic bodo sicer po njenih besedah spregovorili tudi o pripravi kliničnih poti bolnikov, torej, kako gre bolnik po bolnišnici – kje se testira, kje čaka na potrditev testa in potem, kje je obravnavan.

Po njenih informacijah je osebne varovalne opreme dovolj, glede respiratorjev pa je dejala, da je treba še “identificirat potencialno vse tiste, ki se uporabljajo za kak drug namen”.