Čeprav nas od letošnjega pusta, ki bo 25. februarja, loči še dober mesec dni, se v najstarejšem slovenskem mestu pripravljajo nanj že nadvse intenzivno. Organizator jubilejnega 60. Kurentovanja, Zavod za turizem Ptuj, kot tudi številna društva in posamezniki, ki so vključeni v izvedbo enega najatraktivnejših karnevalov na svetu, namreč sporoča, da imajo še veliko za postoriti do svečnice, ko s tradicionalnim Kurentovim skokom naznanijo začetek Kurentovanja.

S plesom in glasnim zvonenjem proti zimi in zlu

In prav na svečnico, 2. februarja, točno ob polnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju, s tradicionalnim Kurentovim skokom po starodavnem običaju ustvarijo polnočno mistično doživetje, ko si kurenti (na polnočnem zboru se jih ponavadi zbere čez 500), prvič v letu nadenejo zvonce. Temu sledi prižig kresa, ob katerem kurenti še brez mask zaplešejo ob ognju ter z glasnim zvonenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

kurentov skok

Tisočglava množica na trgih in ulicah

Osrednji dogodek vsakoletnega kurentovanja pa je v nedeljo, letos 23. februarja, ko ptujske ulice in trge v okviru mednarodne karnevalske povorke preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih pustnih likov.

Celoten program letošnjega Kurentovanja je na voljo TUKAJ: