V Prekmurju so se med tem koncem tedna začele prve žetve pšenice. Kot kaže pa napovedi za pridelek niso preveč obetavne. Sicer so letos kmetje posejali manj pšenice kot ponavadi, tudi ječmena, ki so ga kmetje že posptavili, je manj.

Za manjši pridelek je po poročanju RTV Slo odgovorna spomladanska suša, številna neurja in vročina, ki smo ji bili deženi v zadnjem času. “To je pripomoglo k temu, da smo po hektarju želi 5,5 tone, lani pa devet ton, torej enkrat slabši pridelek,” je za RTV Slo razočarano dejal kmet Franc Štih.

Vročina je prispevala k manjšemu pridelku

Stroka opozarja, da bodo zaradi izredno visokih temperatur pridelki pšenice manjši. “Se pa zna zgoditi, da bodo pozne sorte pšenice ob tej previsoki temperaturi prisilno dozorevale, da bodo zrna izpita in bodo zato nižji pridelki in seveda tudi manj kakovostni,” je pojasnila Metka Barbarič z murskosoboškega oddelka Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.

Zaradi vročine so zaskrbljeni tudi pri največjem slovenskem poljedelcu. Najprej so v podjetju Panvita Kmetijstvo bili veseli in pričakovali dobro žetev, zdaj pa jim je vročina to veselje odnesla.

V podjetju Panvita Kmetijstvo so na 2.000 hektarjev posejali pšenico, oljno ogrščico in ječmenom.

Zaradi povečanih stroškov pridelave in spravila, pričakujejo kmetje višje odkupne cene za penico. Štih je glede tega dejal: “Krušna pšenica po 360 evrov na tono, izboljševalka, se pravi nad 14 beljakovin, mora biti minimalno 400 evrov, krmna pa med 300 in 320″. Sledila bo prehranska kriza, v kateri bomo za hrano morali plačati več, in ki bo lahko trajala tudi več let.