Četudi smo že zakorakali v koledarsko pomlad in nas dnevne temperature z izjemo jutranjih, še kar razvajajo, pa ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan svari, da se ne smemo prehitro veseliti in debelejših oblačil povsem pospraviti.

»Že pepelnica, ki se praznuje 46 dni pred veliko nočjo, nam je pokazala, da bomo priča obdobjem pravih spomladanskih sprememb. Nekaj dni bo izredno vročih s temperaturami preko 20 stopinj Celzija, vmes pa bodo dnevi s snegom, tudi do nižin,« je pojasnil Kaplan.

Dušan Kaplan: »Nekaj dni bo izredno vročih s temperaturami preko 20 stopinj Celzija, vmes pa bodo dnevi s snegom, tudi do nižin.«

Sogovornik je nadaljeval, da bo takšno vreme do velike noči. »Zdaj imamo dneve s toplimi popoldanskimi temperaturami, za prihodnje dni pa se nam obeta pozeba,« je dodal Kaplan.

Sneg celo do nižin

Za četrti mesec v letu je po ljudskem izročilu znano, da je aprila še zmeraj veter bril. »In letošnji bo zelo vetroven, tudi ledeni dež in sneg še bomo imeli. Če prosinca (januarja, op. p.) ni snega, pa ga mali traven (april, op. p.) da. Drugi teden v mesecu bo namreč zelo hladen, ponekod bo snežilo celo do nižin. Vse do ščipa, ki bo 8. aprila, bi znalo biti tako,« je razložil Kaplan.

Precej se bo ogrelo šele ob koncu meseca

Dnevi okoli velike noči bodo hladni, tudi ob zadnjem krajcu, 15. aprila, potem pa se vreme zna obrniti in bo kakšen teden dni zelo lepo.

Dušan Kaplan: »Pri trije dnevi bodo zelo lepi, kar pomeni, da bodo prvomajski prazniki takšni, kot si jih običajno želimo.«

»Celo vroče je lahko, a nam bo 23. april spet zagodel, saj nam bo prinesel dež. Tudi ohladilo se bo. Jurij, ki goduje konec aprila, pa pravi, da ‘toplo vreme zakuri’, a ker je takrat še mlaj, po ljudskem izročilu pomeni, da ni krme. Zato naj bi bila suša in še slaba bo krma za živino problem tudi v poletnih mesecih,« je dejal Kaplan.

Po njegovih besedah pa se bo precej ogrelo šele ob koncu meseca in toplo vreme se bo nadaljevalo še v začetku maja. »Pri trije dnevi bodo zelo lepi, kar pomeni, da bodo prvomajski prazniki takšni, kot si jih običajno želimo,« je sklenil Kaplan.