Podatki o jedrskem orožju so tajni, toda po ocenah jih ima Rusija največ. Uradno ga ima sicer devet držav. Kot je za RTV Slo pojasnil vojaški svetovalec obrambnega ministra, generalmajor Dobran Božič, pa je ključna razlika med taktičnim in strateškim jedrskim orožjem. Taktično oz. nestrateško se namreč uporablja na bojišču, strateško pa je namenjeno predvsem uničenju velikih mest. Tega bi naj Rusi imeli približno 2000 kosov.

Ali Slovenijo ogroža strateško jedrsko orožje Rusije?

Ena ključnih razlik je tudi v moči, dodaja generalmajor Božič. Moč strateškega jedrskega orožja se meri od 100 kiloton do megatone, najmočnejše taktično pa ima 100 kiloton moči. Za primerjavo: Jedrska bomba, ki je leta 1945 razdejala Hirošimo, je imela moč 15 kiloton. “In če danes gledamo, da ima že taktično orožje tudi moč do 100 kiloton, vidimo, kakšno je lahko razdejanje na bojišču oziroma pri uporabi taktičnega orožja. Če vemo, da je bilo v Hirošimi mrtvih nekako več kot 200.000 ljudi, potem vidimo, kakšno je bilo razdejanje,” je za RTV Slo povedal Božič.

Druga ključna razlika je še v dosegu. Taktično dosega od 40 do okoli 500 kilometrov. Nekatere rakete imajo sicer doseg tudi 1500 kilometrov. Strateške imajo doseg tudi 3500 kilometrov, “torej se izstreli iz Sibirije in balistična raketa prileti v Ameriko in obratno,” razlaga Božič. “Pri taktičnem jedrskem orožju je nekako radij kontaminacije in radij delovanja od 250 kvadratnih kilometrov do nekako 700, 800 kvadratnih kilometrov, pri strateškem pa govorimo o nepojmljivih dimenzijah – torej recimo Pariz, New York, Moskva – ta mesta bi bila takoj uničena in od mesta ne ostane nič.”

Ali je Slovenija torej ogrožena, če Rusija (ali Ukrajina) na ukrajinskem bojišču uporabi taktično jedrsko orožje? Kot pojasni vojaški svetovalec obrambnega ministra, oblak oz. kontaminacija ne bi dosegla Evrope. “Za nas ne bi bilo nevarno, torej absolutno v tem primeru uporabe taktičnega jedrskega orožja ni neke bojazni pred kontaminacijo v Evropi,” je ob tem dejal.

Zakaj bi ga uporabili?

Rusija je sicer večkrat omenila, da bodo, če bo potrebno, uporabili vsa razpoložljiva sredstva, toda trenutno ni opaziti nobenih znakov, da bi se aktivno pripravljali na jedrski napad. Kot pojasni Božič, ruska doktrina v takšni situaciji, kot je v Ukrajini, narekuje, da lahko uporabijo taktično jedrsko orožje če: se ne zgodi preboj na fronti ruskih sil ali če nasprotna stran začne protiofenzivo in je uspešna v protiofenzivi. Torej za zaustavitev ali preboj ali zaustavitev nasprotnih sil, še je za RTV Slo pojasnil Božič.