Delegati DeSUS so danes v Ljubljani na kongresu volili predsednika stranke in novi mandat izglasovali aktualni ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandri Pivec, ki se je stranki pridružila pred štirimi leti. Za mesto predsednika sta se sicer potegovala še dolgoletni vodja Karel Erjavec in jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar.

Pivčeva je prejela 145 glasov, Erjavec 80 in Stražišar 8 glasov.

Za izvolitev več kot 50-odstotna podpora

11. kongres omenjene stranke v dvorani Hotela Mons v Ljubljani je med drugim zaznamoval tudi izglasovani predlog, da je predsednik stranke izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. Če nihče v prvem krogu ne bi dobil več kot 50-odstotne podpore, so določili, bi se kandidata z največ glasovi pomerila v drugem krogu. V primeru, če kandidati v prvem krogu zberejo enako število glasov, pa bi o uvrstitvi v drugi krog odločal žreb

Delegati, teh je bilo 217 s pravico glasovanja, so izbrali tudi tri podpredsednike stranke ter spremenili statut.

Napovedal odstop z mesta ministra

Sicer pa je Erjavec po današnjem porazu v tekmi z Aleksandro Pivec za predsednika DeSUS napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. »Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro,« je napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. Kot je še dejal, ostaja član DeSUS.