Od danes popoldan do petka zjutraj Slovenijo ponovno čaka burno vremensko dogajanje. “Od četrtka popoldne do petka zjutraj pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter,” so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Agencija za okolje je za danes popoldne, zvečer in ponoči izdala rdeče opozorilo za severozahod Slovenije, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

V noči na petek bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljale nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času od danes zvečer do petka zjutraj bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter. V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter. Srečko Šestan poveljnik Civilne zaščite je povedal, da je dopoldan že izdal opozorilo za čiščenje odtokov. ”Ponekod so jaški polna listja. Podpisal bom tudi odredbo za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju. Pripravljeni so tudi vojaki.” Odredba bo veljala za centre za obveščanje, regijske centre in skladišča ter za poveljnike in delavce na teh območjih.

Pri tem so še pozvali, da se naj danes popoldan prebivalci na ogroženih območjih aktivno lotijo samozaščitnih ukrepov. ”V tem trenutku se še vedno odvija izvajanje izrednih ukrepov na vodotokih po celi Sloveniji. Na terenu je več kot 200 ekip, ki čistijo, vzpostavljajo pretočnost vodotokov in izvajajo druge potrebne ukrepe. Ekipe bodo začele tudi z dežurstvi, spremljale bodo vodostaje in po potrebi ukrepale. Prosimo vse prebivalce, da umaknejo vse materiale, ki bi jih voda lahko odnesla, na primer bale sena, drva ipd.” poziva Neža Kodre.

Opozarjajo na ponovna razlivanja rek, tudi reke Drave

Na Arsu napovedujejo, da bodo danes zvečer in ponoči reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Poplavljale bodo reke v Posočju, reke v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem, opozarja Arso.

Direkcija za vode pa prosi vse, da s priobalnih območij umaknejo material (drva, bale sena), ki bi ga voda odnesla in bi zamašil vodotoke.

Pretok Drave se bo na meji z Avstrijo od današnjega večera dalje postopno povečeval. V jutranjih urah se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Po navedbah Arsa lahko Drava v petek popoldan poplavi tudi v večjem obsegu. ”Čez dan pričakujemo poplavljanje Drave. Popoldan izkoristimo za samozaščitne ukrepe, da umaknemo avtomobile, da očistimo odtoke odpadnega listja. Ko bo voda naraščala, tukaj opozarjam, da bo voda naraščala zelo hitro, varujte svoja življenja,” opozori Janez Polajnar. Pri tem še opozori, da ko bo najhuje, raje zaščitite sebe in svoje življenje in opustite reševanje materialnih stvari.

Nevarnost nastanka novih zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes popoldne zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Zaradi velike namočenosti tal bo nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. ‘‘Kljub temu, da smo že nekoliko vajeni plazenja in tovrstnih pojavov, so danes razmere še dodatno zaostrene. Poleg območij, kjer bodo padavine najhujše, opozarjamo tudi na območja, ki so bila že do zdaj prizadeta,” opozori Miloš Bavec, direktor Geološkega zavoda Slovenije.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do sedaj niso bila prizadeta. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.