Potem ko je vlada sporočila, da se bodo novosti na področju evidentiranja delovnega časa v ponedeljek začele uporabljati kljub nasprotovanju delodajalcev, so poslanci SDS v DZ vložili predlog novele, ki črta vse zakonske spremembe. Poslanci NSi pa skušajo vladno novelo ustaviti z dopolnilom k predlogu zakona o izvrševanju proračunov.

Mesec pravi, da zamrznitev ni mogoča

Novela zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je bila lani jeseni usklajena na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, je v veljavi že od 20. maja, prehodno obdobje, v katerem so imeli delodajalci čas za priprave na spremembe, pa se izteka v ponedeljek.

V gospodarstvu je ta teden završalo, češ da so spremembe neživljenjske, zato se je minister za gospodarstvo Matjaž Han v sredo in četrtek javno zavzel, da bi izvajanje novele zamrznili, dokler ne bi zakonodaje ustrezno popravili.

Minister za delo Luka Mesec je po četrtkovi seji vlade poudaril, da to ni mogoče, saj so za to potrebni določeni procesi, bo pa ministrstvo odprlo poseben elektronski naslov [email protected], na katerega bodo lahko vsi, ki bodo naleteli na kakršnekoli težave pri izvajanju zakona, sporočali komentarje, opažanja, predloge. “Naše strokovne službe bodo to pregledale in po potrebi bomo zakon čez tri mesece spet odprli in ga popravljali,” je napovedal.

Predlog novele črta vse člene

Na zaplet so se odzvali tudi v opoziciji. Prvak SDS Janez Janša je že v četrtek sporočil, da je njihova poslanska skupina v DZ vložila predlog novele zakona, ki črta vse člene. “S tem se bo slovenskemu gospodarstvu omogočilo, da se bo namesto z nepotrebno birokracijo ukvarjalo z rešitvami za ustvarjanje večje dodane vrednosti,” so danes v sporočilu za javnost zapisali v največji opozicijski stranki.

Kot so navedli, se z osnovnim namenom zakona sicer strinjajo, so pa “že v razpravi med sprejemanjem omenjenega zakona opozarjali na prezahtevne birokratske ovire, ki bodo onemogočile njegovo izvajanje. Zakon, ki je danes tik pred uveljavitvijo, je tako med delodajalci kot delojemalci sprožil veliko kritik, saj se je potrdilo, da njegovo izvajanje v praksi ni izvedljivo,” so poudarili.

Slovenija po njihovih navedbah glede na druge države EU že danes zaostaja v razvoju, dodatne birokratske obremenitve pa bodo težave slovenskega gospodarstva še poglobile.

NSi: V vladi so ministri, “ki nimajo ene ure dela v gospodarstvu”

Sprejeto novelo želijo ustaviti tudi poslanci NSi, ki so v četrtek vložili predlog dopolnila k predlogu zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025, s potrditvijo katerega bi DZ lahko zadržal izvajanje sprememb. Predlog bo sicer na pristojnem parlamentarnem odboru v soboto.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je v četrtkovi izjavi za medije spomnil, da so v njihovi poslanski skupini spomladi nasprotovali sprejemu novele. Po njegovih besedah je do zapleta v zvezi z novelo tik pred začetkom njenega izvajanja prišlo, ker so v vladi ministri, “ki nimajo ene ure dela v gospodarstvu”.

“In zato me ne čudi, da je koalicija sprejela takšen neživljenjski zakon. Sam zakon o evidencah ne prinaša ničesar, tista podjetja, ki so že do sedaj kršila delovno zakonodajo, jo bodo kršila tudi v prihodnje. In kot sem rekel, zakon ne prinaša ničesar,” je navedel. Kot je dodal, bi bilo v resnici treba povečati nadzor, ki bi zaščitil delavce in kaznoval podjetja, ki kršijo pravila.

Novela zakona o evidentiranju predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence, obvezno trajno hrambo evidenc, obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje zakonodaje ter višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Spremembe zakona sledijo dolgoletnim opozorilom Inšpektorata RS za delo, da zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora in kaznovanja kršiteljev, kršitve, vezane na delovni čas, odmore in počitke, pa so med najpogostejšimi na področju delovnih razmerij.

STA