Vlada bo o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. mega zakonu, odločala šele v soboto, in ne že danes. Danes so se z zakonskim besedilom seznanili, zaradi njegove obsežnosti pa bodo usklajevanja nadaljevali še v soboto, je izvedela STA.

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj.

Vlada je smernice za pripravo ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja, predstavila v začetku tedna. Obravnava in tudi odločanje o predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije koronavirusa za državljane in gospodarstvo na vladi je bilo predvideno za nocoj, a bodo zaradi njegove obsežnosti usklajevanja nadaljevali še v soboto.

Se pa med tem število okuženih z novim koronavirusom povečuje, zadnji podatek o številu 70 okuženih v četrtek namreč predstavlja velik porast v primerjavi s preteklimi dnevi. Vse več jih potrebuje tudi bolnišnično obravnavo. Tako je generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar nocoj prek Twitterja sporočil, da glede na skokovito rast števila hospitaliziranih in kritično bolnih v naslednjih dneh ne izključuje stopnjevanja ukrepov vlade za zajezitev širjenja okužbe.

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, pa želi vlada pohiteti. Janša v idealnem primeru potrditev mega zakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek za Televizijo Slovenija povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Med najpomembnejšimi ukrepi so sofinanciranje prispevkov za delavce na čakanju s strani države, pomoč samozaposlenim v obliki odpisa socialnih prispevkov in izplačila mesečnega temeljnega dohodka te poseben dodatek za upokojence z najnižjimi pokojninami. Javnih storitev, ki se v času krize ne izvajajo, gospodinjstvom ne bo treba plačati.

“Gre za mega zakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela,” je v četrtek dejal Janša. Vrednost vseh predlaganih ukrepov je okoli dve milijardi evrov.

Zakon naj bi veljal za meseca april in maj, zagotovo pa bo po Janševih besedah za nekatere ukrepe predlagano, da veljajo tudi za nazaj. To ustava omogoča, je pojasnil.

Medtem se bodo na ministrstvih v sodelovanju s strokovno skupino lotili priprave še enega podobnega zakona in vlada ga bo obravnavala predvidoma konec prihodnjega tedna.