Slovenija

Višje položnice za elektriko: izteka se obdobje znižanega prispevka

Uredništvo , 31.08.23 ob 07:14

Danes se izteče enoletno obdobje za polovico znižanega prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE).

Višje položnice za elektriko: izteka se obdobje znižanega prispevka

Danes se izteče enoletno obdobje za polovico znižanega prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE), ki ga plačujejo gospodinjski in mali poslovni odjemalci. Ukrep je bil sprejet hkrati z regulacijo drobnoprodajnih cen za te odjemalce. Regulacija je bila podaljšana, znižanje prispevka za zdaj ne bo.

Prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz OVE plačujejo končni odjemalci električne energije ter končni odjemalci trdnih, tekočih, plinastih fosilnih goriv ali daljinske toplote. Pri gorivih je bil po lanski (delni) oprostitvi znova uveden julija letos, pri elektriki je bil od 1. septembra 2022 za leto dni znižan za 50 odstotkov.

Znižanje je bilo, kot je vlada pojasnjevala ob spremembi področne uredbe avgusta lani, sprejeto kot komplementarni ukrep regulaciji drobnoprodajnih cen elektrike za gospodinjske in za male poslovne odjemalce ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah. Tudi obdobje veljavnosti je sovpadalo z obdobjem regulacije cen.

Vlada je aprila letos regulacijo cen podaljšala do konca leta, podaljšanja obdobja znižanja tega prispevka pa po neuradnih informacijah za zdaj ne bo.

Vlada novih ukrepov trenutno na mizi nima, saj del ukrepov za zniževanje cen še velja, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer pa je večkrat napovedal, da bodo rešitve iskali, ko stanje ne bo več vzdržno, je v začetku tedna poročala POP TV.

Višina prispevka se med odjemalci razlikuje

Višina prispevka, ki ga plačujejo končni odjemalci, je odvisna od njihove razvrstitve v odjemno skupino glede na moč, napetostno raven, kategorijo in namen porabe električne energije ter se obračunana na kilovat (kW) obračunske moči končnega odjemalca na mesečni ravni. Za polovico znižani prispevek je npr. za gospodinjske odjemalce znašal 0,36948 evra na kW brez davka na dodatno vrednost (DDV) mesečno.

Obetajo se torej višje položnice za elektriko. Znesek bo ob npr. 10 kW obračunske moči višji za okoli 3,7 evra brez DDV oz. 4,5 evra z DDV. Končni znesek je sicer sestavljen iz cene električne energije, omrežnine (za prenos in za distribucijo), prispevkov (poleg za OVE še za energetsko učinkovitost in za delovanje operaterja trga), trošarine na električno energijo in davka na dodano vrednost.

Stopnja slednjega za energente je bila kot del ukrepov zaradi draginje od 1. septembra lani do 31. maja letos znižana z 22 na 9,5 odstotka. Ukrep ni bil podaljšan, tako da znaša znova 22 odstotkov.

STA

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51