V skladu z napovedmi meteorologov v delu države nekaj težav povzroča veter z močnimi sunki. Uprava za zaščito in reševanje na spletni strani med drugim poroča o intervencijah na Severnoprimorskem, Notranjskem in Kočevsko-Ribniškem. Po podatkih Arso bodo popoldan in v noči na soboto reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge, zato je za soboto za ta del izdal oranžno opozorilo. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

Veter podira drevesa in odkriva strehe

O posredovanjih zaradi močnega vetra, ki je ponekod podiral drevesa in odkrival strehe, med drugim poročajo z območja Cerknice, kjer je med drugim v naselju Lipsenj veter podrl dve drevesi čez cesto in telekomunikacijske kable. Posredovali so delavci komunale Cerknica.

Veter je povzročal težave tudi na območjih Cerkna, Blok, Grosuplja, Iga, Kočevja in Ribnice, Loške doline, Kostela Tolmina in Ajdovščine ter Luč. Podrti drevesi sta denimo ovirali promet na cesti Divača – Ribnica v občini Pivka in na cesti Babno polje – Podgora pri Ložu. V obeh primerih so posredovali delavci cestnih podjetij. Že dopoldne je na Ljubljanski cesti v Kočevju veter odkril del strehe na bencinskem servisu.

Kot je danes za STA povedal prognostik Blaž Šter z Agencije za okolje, je nad naše kraje začel dotekati toplejši zrak. Ob tem bo pihal zmeren do močan veter južnih smeri. Danes zvečer in ponoči lahko na območju med Notranjsko in Dolenjsko ter v delu Osrednje Slovenije sunki južnega vetra presežejo 70 kilometrov na uro.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da se lahko večji del Slovenije nadeja suhe noči, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter. Na severozahodu bo do jutri zjutraj padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 milimetrov padavin.

Reke bodo še naraščale

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju, in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo Agencije za okolje.

Danes popoldan in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

Močneje bo narasla tudi Drava

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi. Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Gladina morja bo v soboto dopoldan povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Opozorilo pred pojavljanjem plazov

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije. “Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin,” so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija. “Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,” so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

STA