V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so po torkovi izredni letni konferenci napovedali stavko, ki se bo začela 19. oktobra. Izmed glavnih poudarjajo zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

“Težava ni le v plačah”

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je glavna zahteva sindikata, naj vlada državnemu zboru takoj posreduje predlog sprememb zakona o zdravniški službi, na podlagi katerega se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. S tem bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kar si želijo že dlje časa. Sprememba omenjenega zakona bi po njegovih besedah dala podlago za pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

V sindikatu pričakujejo, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. “Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače,” je dejal Kuštrin. Ob tem so sodelujoči na novinarski konferenci večkrat poudarili, da težava ni le v plačah, pač pa tudi v večjih obremenitvah in drugih težavah javnega zdravstva.

Odločitev za stavko je bila po besedah predsednika sindikata težka, a gre za klic na pomoč, zato bolnike prosijo za razumevanje. Ob tem še vedno upa, da bo vlada imela posluh za njihove zahteve in da do stavke na koncu ne bo prišlo.

Minister Danijel Bešič Loredan je pred novinarsko konferenco Fidesa v odzivu na napoved stavke povedal, da so Fides za prihodnji torek povabili na pogajanja, ker pa napovedi stavke in zahtev še nimajo, se bodo ustrezno odzvali, ko jih bodo prejeli. Kuštrin je na novinarsko vprašanje, če se bodo torkovih pogajanj udeležili, odvrnil, da ne.

Zbrali že 3500 podpisov

Gregor Zemljič, sicer zdravnik na ljubljanski interni kliniki, je ob tem poudaril, da so v sindikatu v zadnjih mesecih zbrali skoraj 3500 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema. “Težko si predstavljam, da bi katerakoli država ignorirala željo 3500 zdravnikov,” je danes poudaril Kuštrin. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem DZ.

Enotni plačni sistem je po besedah Zemljiča eden glavnih krivcev za razpad javnega zdravstvenega sistema, saj ne omogoča ustreznega nagrajevanja zdravnikov, pač pa vodi v kršenje standardov in normativov. “Z vsakim odhodom zdravnika iz javnega zdravstvenega sistema se naloge prerazporedijo na ostale,” je dejal.

V času stavke samo nujne storitve

Če dogovora ne bo in bo stavka stekla, bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj 1-krat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu, je razvidno iz izjave o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času stavke, ki so jo objavili na spletni strani Fidesa. Želijo, da za čas stavke stavkajočim pripade 100-odstotno nadomestilo plač.

STA